ART I FESTA. MÉS D’UN SEGLE DE CARTELLS I PROGRAMES DE LES SANTES

De divendres 18 juny 2021 a diumenge 29 agost 2021

ART I FESTA. MÉS D’UN SEGLE DE CARTELLS I PROGRAMES DE LES SANTES

Mataró

E-mail: ateneu@fundacioiluro.cat
Tel. 93 755 31 55

Fundat el 1946, el Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró commemora 75 anys d’existència amb una exposició a l’Ateneu de la  Fundació Iluro que mostra, per primera vegada, la seva gran col·lecció de  cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es  conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX.

Els cartells de la Festa Major del 1894 al 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució.

L’exposició convida a explorar la petjada poderosa que els cartells i els programes, amb el seu llenguatge i la seva plasticitat, imprimeixen damunt la celebració festiva. Especialment el cartell, peça central, que projecta la imatge simbòlica que cada artista té de Les Santes. És com el punt de partença de la festa, el primer acte del qual tothom parla, el mòbil persuasiu a la participació.

Els cartells componen, així, un únic llenç pintat per moltes mans d’artistes, que va fertilitzant l’imaginari de la festa al llarg del temps i suscita cada any el valor de la novetat.

Comparteix