Castells i torres de guaita al Maresme
El Maresme és una comarca plena de varietat i riquesa cultural exquisida, on no et cansaràs de descobrir nous espais sorprenents.
La gran majoria dels castells i les torres de guaita al Maresme van ser construïdes als segles XVI i XVII. Aquestes torres tenien diverses funcions, per exemple fer de talaia de vigilància i també ser un element defensiu per al territori. En aquella època eren molts els atacs rebuts per part de la pirateria barbaresca i el corsarisme, així com la presència mai desitjada dels bandolers i assaltadors de camins.
Gràcies al gran nombre de torres construïdes, la comarca del Maresme era coneguda com la costa torrejada.
Us presentem un recull dels millors castells i torres de guaita de la comarca, però si en voleu veure encara més, consulteu el mapa de torres i castells, on hi trobareu recollides més de 50 propostes.
Castell de Vilassar de Dalt (Vilassar de Dalt)
El conjunt arquitectònic del Castell de Vilassar de Dalt està flanquejat per quatre torres coronades amb merlets i una torre circular al mig, probablement dels segles X-XII. Resulta interessant la decoració de la façana principal, amb un portal rodó fet amb grans dovelles i belles finestres gòtiques, una d’elles germinada, i treballades en forma d’arc conopial amb lòbuls.
Declarat bé cultural d’interès nacional, durant l’any s’estableixen períodes de visita on es pot veure el pati exterior rodejant tot el perímetre, passant pel pont del fossar, el pati d’entrada, la capella, el porxo principal i el pati interior de la torre. Actualment, està en reformes, però el 2022 està prevista la reobertura de l’activitat habitual de casaments i altres esdeveniments.
Castell de Burriac (Cabrera de Mar)
Les ruïnes del castell de Burriac (segles XII-XV), del qual encara es pot apreciar la torre de base circular, són al capdamunt d’un turó de 400 metres d’altura, a 3,5 kilòmetres del mar, i resulten emblemàtiques tant per Cabrera com per tot el Maresme.
El castell era un punt estratègic de control del territori, ja que des d’allà es controlaven visualment la costa i la plana del Maresme, des de Vilassar fins a Caldes d’Estrac. Va ser construït sobre una torre de defensa anterior i la primera documentació en tenim, un document que Berenguer Ramon I va rebre de la comtessa Ermessenda, mostra l’existència del castell ja l’any 1017.
Entre els segles XII i XIII es van construir la torre de l’homenatge, els magatzems i la capella. En els seus inicis, el Castell de Burriac va ser propietat de la família dels Sant Vicenç (se n’havia dit castell de Sant Vicenç fins al 1313). Cap al segle XVIII, el castell va deixar d’utilitzar-se definitivament, però no va ser fins al 1836 que va cessar l’activitat de la capella. Actualment, pertany a l’ajuntament de Cabrera de Mar i és visitable.

Castell de Santa Florentina (Canet de Mar)
A la part alta de la vall de Canet, enmig de boscos, l’antiga domus de Canet està documentada des del segle XI. A mitjan segle XIV es va convertir en una casa forta, amb dues torres que encara franquegen l’entrada.
La transformació en l’actual castell de Santa Florentina es va fer entre 1899 i 1912. La casa va ser reformada i ampliada per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, l’editor Ramon de Montaner i Vila, comte de la vall de Canet. El seu aspecte actual és el d’un castell medieval, amb altes torres emmerletades, un gran pati tancat, una capella amb cripta (l’espai més purament modernista) i diversos salons senyorials. Al pati es pot contemplar una galeria gòtica, amb peces traslladades des del monestir del Tallat (Vallbona de les Monges).
El castell de Santa Florentina està obert per a visites guiades i àudio guiades, però també s’hi celebren esdeveniments corporatius i casaments, a part de sessions de fotos i gravacions, algunes tan famoses com la sèrie Joc de Trons.

Castell de Palafolls (Palafolls)
Al nord de la comarca del Maresme i una alçada de prop de 200 metres hi trobem el castell de Palafolls. És un castell amb murs d'arrogància discontínua, que es remunta al segle XIII i té caràcter rellevant dins el context català.
El castell té planta allargada força complexa, dividida entre la part sobirana i la jussana. Hi destaca un gran saló, una cisterna coberta amb volta de canó i la capella, restaurada modernament. En el recinte jussà, al nord, s’han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d’ambients disposats formant angle al voltant d’un espai descobert.
El Castell de Palafolls té una posició magnífica, situat entre els pobles de Blanes, Malgrat i Tordera, a peu del riu i damunt d'una carena aïllada. Es pot visitar per lliure i cal concertar dia i hora per a visites guiades al telèfon 937 62 00 43.

Castell Jalpí (Arenys de Munt)
Aquesta masia, de planta rectangular, té un cos més alt al cantó esquerre, que correspon a l’antiga torre de defensa, adossada a la casa l’any 1561, amb teulada a dos vessants, avui molt modificada.
L’any 1895, la casa senyorial va ser reformada i va prendre la forma actual de castell, habitatge d’August Borràs i Jalpí i Sofía de Algorta i Albaroa. Actualment, a Castell Jalpí s’hi celebren casaments i esdeveniments corporatius, però també altres tipus d’esdeveniments culturals com poden ser nits musicals o tastos de vins.
La finca, amb capacitat per a celebrar banquets de fins a 320 persones, està rodejada de bosc i un espectacular llac.
El castell no és visitable, però se’n pot veure l’exterior, els jardins que el rodegen i el parc de Can Jalpí.

Torre dels Encantats (Arenys de Mar)
La Torre dels Encantats està situada a tocar de Caldes d’Estrac, però pertany al terme municipal d’Arenys de Mar. Es tracta d’una torre de guaita costanera del segle XIII, amb carreus procedents del poblat ibèric. Al segle XVI es fortificà amb una muralla i s’aixecà un pis més. Actualment, es pot visitar només l’exterior.
Torre del Baró (Alella)
Al sud-oest d’Alella i molt a prop del centre urbà hi ha una torre de guaita que data del segle XIII i que presenta una planta rodona amb quatre nivells d’alçada, coronats amb merlets rectangulars. Al llarg del cos podem apreciar elements típics de les torres de vigilància, com ara espitlleres i matacans.
La torre del Baró està adossada a una masia de construcció posterior, que actualment té un ús residencial. La masia té els atractius de conservar un jardí romàntic del segle XIX i un celler que va formar part en el seu moment de la cooperativa Alella Vinícola.
Torreta del Castell (Malgrat de Mar)
A Malgrat de Mar hi ha una torre de guaita de titularitat pública. La Torreta del Castell està situada al mig del Parc del Castell i es pot visitar des de fora.
De planta circular i vinculada al Castell de Palafolls en els seus orígens, aquesta torre fou construïda amb finalitat defensiva a finals del segle XIV. Durant el segle XVII va servir com a torre de guaita contra els pirates de l’època. En la Guerra Civil Espanyola (1936-39) va ser modificada per a ubicar-hi un niu de metralladores i una bateria de costa. Des d’aleshores, ha estat reformada en diverses ocasions, l’última l’any 2002 quan es va remodelar íntegrament el Parc del Castell.

Torre de Ca l’Alzina (Montgat)
La Torre de Ca l’Alzina de Montgat és una torre de defensa o de guaita que formava part de la masia de Ca n'Alzina (segle XIV). La torre té una planta absidal, per un costat és rectangular i per l'altre és semicircular, i està formada per planta baixa i dos pisos.
Es conserven les mènsules de pedra i uns forats de dos matacans, un a sobre de la porta original i un altre al terrat. També es conserva una senzilla gàrgola per al desguàs del terrat. Està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.
Actualment la torre està en procés de restauració. Un cop acabades les obres, serà visitable i esdevindrà un museu que explicarà les necessitats defensives des de l’època renaixentista.

Torre Verda o de les Heures (Caldes d’Estrac)
La Torre Verda de Caldes d’Estrac està documentada des de l’any 1549. Coneguda també com la torre de la Guàrdia, té planta rodona i consta de tres pisos, amb l’accés al nivell del primer pis. La torre està coronada amb merlets esglaonats. Al seu costat hi ha la masia, probablement de la mateixa època, però molt modificada. Només es pot veure per fora.

Torre d’en Nadal (Vilassar de Mar)
A Vilassar de Mar hi trobem la torre d’en Nadal, l’única que es conserva de les tres torres de guaita que hi hagué al municipi, juntament amb la de Can Lledó de Mar (Can Rufau) i la de Can Mir.
Aquesta torre va ser construïda l’any 1551 per la família Sala, una de les més destacades nissagues de la població, pioneres de l’elaboració del vidre bufat, al costat de la seva masia. L’any 1636 la masia fou adquirida per un traginer mallorquí que es deia Nadal de cognom i que dedicà el mas i la torre a l’hostalatge. La torre té planta baixa i dos pisos, i el terrat pla li confereix un altre pis, molt útil en cas de setge.
A part de les dues finestres gòtiques, les obertures són simples forats d’espitllera o sagetera per la defensa. Es pot visitar només des de fora.

Can Palauet o torre de la Vídua (Mataró)
Can Palauet és una masia amb torre de defensa de planta circular i d’estil renaixentista, que compta amb elements gòtics tardans. La masia, inicialment separada de la torre, consta d’una planta baixa i primer pis. La façana principal té un portal adovellat i un finestral del segle XVI.
La torre consta de tres pisos. L’any de la seva construcció, 1564, i el nom de la vídua Palau, qui la va fer construir, es troben gravats a la torre. La torre de la Vídua està declarada bé d’interès turístic, l’interior no es pot visitar.
Torre de Can Ratés (Santa Susanna)
Can Ratés compta amb una torre de guaita i de refugi que va ser construïda per Bartomeu Poch l’any 1584, al costat de la seva masia. Rep el nom de la família Ratés, que la comprà el 1861.
La torre, de planta circular, té la base atalussada i conserva sencera la corsera, amb merlets escalonats. Es comunicava amb l’habitatge (masia) al nivell del primer pis. La torre ha estat restaurada recentment i actualment forma part dels equipaments municipals. Té la catalogació de bé cultural d’interès nacional.
La torre de Can Ratés està en bon estat de conservació, i tant la torre com la masia adossada i els magnífics jardins són visitables en horari comercial i sota petició. És un espai destinat a la celebració d’esdeveniments culturals i reunions, com per exemple la Fira Màgica.

Torre de Can Valls (Sant Vicenç de Montalt)
La Torre de Can Valls està situada a l’entorn natural del Parc dels Germans Gabrielistes, un jardí encisador de quasi 4 hectàrees amb flora autòctona de la zona i exemplars d’arbres centenaris de gran bellesa i interès, molts dels quals són originaris de l’Àfrica, Àsia i Austràlia, portats pels germans des de les seves missions.
Aquest paratge constitueix l’autèntic mirador natural del poble. La torre data del segle XVIII i va ser restaurada a la dècada dels anys noranta. La seva ubicació i el bon estat de conservació exterior permeten apreciar clarament les parts bàsiques de les torres de guaita: el talús, la porta (primer pis), la finestra (pis superior), els matacans, els merlets i la corsera. L’interior no és accessible.

La gran majoria dels castells i les torres de guaita al Maresme van ser construïdes als segles XVI i XVII. Aquestes torres tenien diverses funcions, per exemple fer de talaia de vigilància i també ser un element defensiu per al territori. En aquella època eren molts els atacs rebuts per part de la pirateria barbaresca i el corsarisme, així com la presència mai desitjada dels bandolers i assaltadors de camins.
Gràcies al gran nombre de torres construïdes, la comarca del Maresme era coneguda com la costa torrejada.
Us presentem un recull dels millors castells i torres de guaita de la comarca, però si en voleu veure encara més, consulteu el mapa de torres i castells, on hi trobareu recollides més de 50 propostes.
Castell de Vilassar de Dalt (Vilassar de Dalt)
El conjunt arquitectònic del Castell de Vilassar de Dalt està flanquejat per quatre torres coronades amb merlets i una torre circular al mig, probablement dels segles X-XII. Resulta interessant la decoració de la façana principal, amb un portal rodó fet amb grans dovelles i belles finestres gòtiques, una d’elles germinada, i treballades en forma d’arc conopial amb lòbuls.
Declarat bé cultural d’interès nacional, durant l’any s’estableixen períodes de visita on es pot veure el pati exterior rodejant tot el perímetre, passant pel pont del fossar, el pati d’entrada, la capella, el porxo principal i el pati interior de la torre. Actualment, està en reformes, però el 2022 està prevista la reobertura de l’activitat habitual de casaments i altres esdeveniments.
Castell de Burriac (Cabrera de Mar)
Les ruïnes del castell de Burriac (segles XII-XV), del qual encara es pot apreciar la torre de base circular, són al capdamunt d’un turó de 400 metres d’altura, a 3,5 kilòmetres del mar, i resulten emblemàtiques tant per Cabrera com per tot el Maresme.
El castell era un punt estratègic de control del territori, ja que des d’allà es controlaven visualment la costa i la plana del Maresme, des de Vilassar fins a Caldes d’Estrac. Va ser construït sobre una torre de defensa anterior i la primera documentació en tenim, un document que Berenguer Ramon I va rebre de la comtessa Ermessenda, mostra l’existència del castell ja l’any 1017.
Entre els segles XII i XIII es van construir la torre de l’homenatge, els magatzems i la capella. En els seus inicis, el Castell de Burriac va ser propietat de la família dels Sant Vicenç (se n’havia dit castell de Sant Vicenç fins al 1313). Cap al segle XVIII, el castell va deixar d’utilitzar-se definitivament, però no va ser fins al 1836 que va cessar l’activitat de la capella. Actualment, pertany a l’ajuntament de Cabrera de Mar i és visitable.

Castell de Santa Florentina (Canet de Mar)
A la part alta de la vall de Canet, enmig de boscos, l’antiga domus de Canet està documentada des del segle XI. A mitjan segle XIV es va convertir en una casa forta, amb dues torres que encara franquegen l’entrada.
La transformació en l’actual castell de Santa Florentina es va fer entre 1899 i 1912. La casa va ser reformada i ampliada per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, nebot del propietari, l’editor Ramon de Montaner i Vila, comte de la vall de Canet. El seu aspecte actual és el d’un castell medieval, amb altes torres emmerletades, un gran pati tancat, una capella amb cripta (l’espai més purament modernista) i diversos salons senyorials. Al pati es pot contemplar una galeria gòtica, amb peces traslladades des del monestir del Tallat (Vallbona de les Monges).
El castell de Santa Florentina està obert per a visites guiades i àudio guiades, però també s’hi celebren esdeveniments corporatius i casaments, a part de sessions de fotos i gravacions, algunes tan famoses com la sèrie Joc de Trons.

Castell de Palafolls (Palafolls)
Al nord de la comarca del Maresme i una alçada de prop de 200 metres hi trobem el castell de Palafolls. És un castell amb murs d'arrogància discontínua, que es remunta al segle XIII i té caràcter rellevant dins el context català.
El castell té planta allargada força complexa, dividida entre la part sobirana i la jussana. Hi destaca un gran saló, una cisterna coberta amb volta de canó i la capella, restaurada modernament. En el recinte jussà, al nord, s’han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d’ambients disposats formant angle al voltant d’un espai descobert.
El Castell de Palafolls té una posició magnífica, situat entre els pobles de Blanes, Malgrat i Tordera, a peu del riu i damunt d'una carena aïllada. Es pot visitar per lliure i cal concertar dia i hora per a visites guiades al telèfon 937 62 00 43.

Castell Jalpí (Arenys de Munt)
Aquesta masia, de planta rectangular, té un cos més alt al cantó esquerre, que correspon a l’antiga torre de defensa, adossada a la casa l’any 1561, amb teulada a dos vessants, avui molt modificada.
L’any 1895, la casa senyorial va ser reformada i va prendre la forma actual de castell, habitatge d’August Borràs i Jalpí i Sofía de Algorta i Albaroa. Actualment, a Castell Jalpí s’hi celebren casaments i esdeveniments corporatius, però també altres tipus d’esdeveniments culturals com poden ser nits musicals o tastos de vins.
La finca, amb capacitat per a celebrar banquets de fins a 320 persones, està rodejada de bosc i un espectacular llac.
El castell no és visitable, però se’n pot veure l’exterior, els jardins que el rodegen i el parc de Can Jalpí.

Torre dels Encantats (Arenys de Mar)
La Torre dels Encantats està situada a tocar de Caldes d’Estrac, però pertany al terme municipal d’Arenys de Mar. Es tracta d’una torre de guaita costanera del segle XIII, amb carreus procedents del poblat ibèric. Al segle XVI es fortificà amb una muralla i s’aixecà un pis més. Actualment, es pot visitar només l’exterior.
Torre del Baró (Alella)
Al sud-oest d’Alella i molt a prop del centre urbà hi ha una torre de guaita que data del segle XIII i que presenta una planta rodona amb quatre nivells d’alçada, coronats amb merlets rectangulars. Al llarg del cos podem apreciar elements típics de les torres de vigilància, com ara espitlleres i matacans.
La torre del Baró està adossada a una masia de construcció posterior, que actualment té un ús residencial. La masia té els atractius de conservar un jardí romàntic del segle XIX i un celler que va formar part en el seu moment de la cooperativa Alella Vinícola.
Torreta del Castell (Malgrat de Mar)
A Malgrat de Mar hi ha una torre de guaita de titularitat pública. La Torreta del Castell està situada al mig del Parc del Castell i es pot visitar des de fora.
De planta circular i vinculada al Castell de Palafolls en els seus orígens, aquesta torre fou construïda amb finalitat defensiva a finals del segle XIV. Durant el segle XVII va servir com a torre de guaita contra els pirates de l’època. En la Guerra Civil Espanyola (1936-39) va ser modificada per a ubicar-hi un niu de metralladores i una bateria de costa. Des d’aleshores, ha estat reformada en diverses ocasions, l’última l’any 2002 quan es va remodelar íntegrament el Parc del Castell.

Torre de Ca l’Alzina (Montgat)
La Torre de Ca l’Alzina de Montgat és una torre de defensa o de guaita que formava part de la masia de Ca n'Alzina (segle XIV). La torre té una planta absidal, per un costat és rectangular i per l'altre és semicircular, i està formada per planta baixa i dos pisos.
Es conserven les mènsules de pedra i uns forats de dos matacans, un a sobre de la porta original i un altre al terrat. També es conserva una senzilla gàrgola per al desguàs del terrat. Està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.
Actualment la torre està en procés de restauració. Un cop acabades les obres, serà visitable i esdevindrà un museu que explicarà les necessitats defensives des de l’època renaixentista.

Torre Verda o de les Heures (Caldes d’Estrac)
La Torre Verda de Caldes d’Estrac està documentada des de l’any 1549. Coneguda també com la torre de la Guàrdia, té planta rodona i consta de tres pisos, amb l’accés al nivell del primer pis. La torre està coronada amb merlets esglaonats. Al seu costat hi ha la masia, probablement de la mateixa època, però molt modificada. Només es pot veure per fora.

Torre d’en Nadal (Vilassar de Mar)
A Vilassar de Mar hi trobem la torre d’en Nadal, l’única que es conserva de les tres torres de guaita que hi hagué al municipi, juntament amb la de Can Lledó de Mar (Can Rufau) i la de Can Mir.
Aquesta torre va ser construïda l’any 1551 per la família Sala, una de les més destacades nissagues de la població, pioneres de l’elaboració del vidre bufat, al costat de la seva masia. L’any 1636 la masia fou adquirida per un traginer mallorquí que es deia Nadal de cognom i que dedicà el mas i la torre a l’hostalatge. La torre té planta baixa i dos pisos, i el terrat pla li confereix un altre pis, molt útil en cas de setge.
A part de les dues finestres gòtiques, les obertures són simples forats d’espitllera o sagetera per la defensa. Es pot visitar només des de fora.

Can Palauet o torre de la Vídua (Mataró)
Can Palauet és una masia amb torre de defensa de planta circular i d’estil renaixentista, que compta amb elements gòtics tardans. La masia, inicialment separada de la torre, consta d’una planta baixa i primer pis. La façana principal té un portal adovellat i un finestral del segle XVI.
La torre consta de tres pisos. L’any de la seva construcció, 1564, i el nom de la vídua Palau, qui la va fer construir, es troben gravats a la torre. La torre de la Vídua està declarada bé d’interès turístic, l’interior no es pot visitar.
Torre de Can Ratés (Santa Susanna)
Can Ratés compta amb una torre de guaita i de refugi que va ser construïda per Bartomeu Poch l’any 1584, al costat de la seva masia. Rep el nom de la família Ratés, que la comprà el 1861.
La torre, de planta circular, té la base atalussada i conserva sencera la corsera, amb merlets escalonats. Es comunicava amb l’habitatge (masia) al nivell del primer pis. La torre ha estat restaurada recentment i actualment forma part dels equipaments municipals. Té la catalogació de bé cultural d’interès nacional.
La torre de Can Ratés està en bon estat de conservació, i tant la torre com la masia adossada i els magnífics jardins són visitables en horari comercial i sota petició. És un espai destinat a la celebració d’esdeveniments culturals i reunions, com per exemple la Fira Màgica.

Torre de Can Valls (Sant Vicenç de Montalt)
La Torre de Can Valls està situada a l’entorn natural del Parc dels Germans Gabrielistes, un jardí encisador de quasi 4 hectàrees amb flora autòctona de la zona i exemplars d’arbres centenaris de gran bellesa i interès, molts dels quals són originaris de l’Àfrica, Àsia i Austràlia, portats pels germans des de les seves missions.
Aquest paratge constitueix l’autèntic mirador natural del poble. La torre data del segle XVIII i va ser restaurada a la dècada dels anys noranta. La seva ubicació i el bon estat de conservació exterior permeten apreciar clarament les parts bàsiques de les torres de guaita: el talús, la porta (primer pis), la finestra (pis superior), els matacans, els merlets i la corsera. L’interior no és accessible.

NO