Museus

Museus

L’activa història dels municipis del Maresme ha donat com a resultat l’existència d’un nombre important de museus, alguns dedicats a especialitats molt curioses, com el Museu del Càntir a Argentona o el Museu Marès de la Punta a Arenys de Mar.
Alguns d’ells es troben en edificis d’interès notable des del punt de vista arquitectònic, com el Museu Municipal d’Estampació Tèxtil de Premià de Mar, que ocupa l’edifici modernista de l’antiga fàbrica de gas.

Els Museus més originals del Maresme

El Maresme és un indret on podeu trobar una gran varietat d’activitats a fer: nàutiques, culturals, d’aventura, familiars... Per tots els gustos i edats.
 
I és que sabíeu que al Maresme podeu veure més de 4.000 exemplars de càntirs? O les úniques dues reconstruccions del país de premses de vi tal com eren i just on eren fa 2.000 anys? En aquest article podreu veure un recull dels museus més originals de la nostra comarca, tots ells amb un tret que els fa característics i que de ben segur no us deixaran indiferents!
 
Museu de l’Estampació de Premià
El museu de Premià de Mar és l’únic museu a l’Estat espanyol especialitzat en l’estampació tèxtil. Ofereix visites guiades per a grups a les exposicions "L'estampació tèxtil" i "L'arqueologia de Premià" i durant l'any també organitza exposicions temporals. L'obrador del museu ofereix activitats per a tots els públics amb una àmplia oferta didàctica i de lleure que comprèn tallers relacionats amb el tèxtil i altres oficis artesans.
 
Col·lecció de Fauna Vertebrada Jordi Puigduví
La Central és un centre d'informació del Parc del Montnegre i el Corredor on hi ha una petita col·lecció d'ocells naturalitzats. Des del centre s'organitzen diverses activitats relacionades amb la natura: xerrades, tallers, cursos d'ornitologia, passejades guiades, projeccions, etc. També s'hi poden trobar publicacions i informació sobre els itineraris que transcorren pel parc natural i els entorns d'Arenys de Munt.


 
El centre es pot visitar durant els caps de setmana.
 
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora
Amb un petit espai museïtzat es presenta el tema de l’explotació vitivinícola en època romana i la seva cultura del vi que desenvolupen en la visita guiada al Parc arqueològic del celler romà de Vallmora de 3.400 m² . Conté també les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren i just on eren fa 2.000 anys.
 
Museu del Turisme Calella
El museu del turisme és un modern equipament cultural que té com a objectiu principal compartir d’una manera visual i atractiva la història del turisme i els seus efectes socioculturals i econòmics.


 
Es tracta doncs d’un espai per fomentar la cultura i el turisme, que ofereix diverses activitats educatives i pedagògiques pensades per a diferents públics així com visites escolars. El museu es divideix en diferents espais: la sala del Turisme, que fa un recorregut des de la preparació del viatge fins a la finalització de l’experiència, passant per la sala polivalent on es fan les exposicions temporals i, finalment, la sala de Calella, que se centra en la història del municipi i la gran revolució que va significar l’arribada dels primers turistes a la ciutat.
 
Museu Mollfulleda de Mineralogia
El Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar va ser fundat l’any 1988 gràcies a la donació de Joaquim Mollfulleda i Borrell.

El Museu conserva una important col·lecció de minerals fruit de l’afició de Joaquim Mollfulleda i Borrell per la mineralogia, però també gràcies a l’aportació d’un gran nombre de col·leccionistes que han donat els seus exemplars, d’entre els quals cal destacar a Joaquim Folch i Girona, la col·lecció del qual és considerada una de les més importants del món.


 
El complex està dividit en diverses sales on s’exposen els minerals i les seves característiques, així com una sala dedicada a la mineralogia de Catalunya i a l’evolució de la mineria catalana.
 
Museu de la Mina Vella de Vilassar
Can Eudald és la seu del Museu de la Mina Vella. Es tracta d’un antic molí hidràulic construït el 1806, que ha estat restaurat i condicionat com a museu. La visita s’inicia on hi ha l’Estació Meteorològica, i abans d’entrar a l’edifici es pot observar com arriba l’aigua dels pous i de les mines. A dins del museu hi trobem cinc sales, on s’exposa la col·lecció permanent, i on podem veure la història de la companyia d’aigües, la construcció dels pous i les mines, l’antic molí hidràulic i la mina desguàs, actualment seca.


 
El museu està dotat d’una biblioteca especialitzada en tots els temes relacionats amb l’aigua, així com l’arxiu històric de la Mina Vella.
 
Museu de Can Marfà Gènere de Punt
Can Marfà és l’espai expositiu del Museu de Mataró que està dedicat a la indústria del teixit de punt, l’activitat industrial que s’identifica amb la ciutat. Està ubicat en una de les naus de l’antiga fàbrica Marfà, la més important de l’Estat espanyol en gènere de punt abans de 1936.


 
Es tracta d’un conjunt industrial de l’últim terç del s. XIX, format per dues naus de planta baixa i dos pisos cada una. La primera planta acull l’exposició de referència, i a la segona planta hi trobem la programació d’exposicions temporals, l’espai didàctic i la sala d’actes, on es duen a terme activitats i tallers sobre la història de la indústria, la tècnica, el disseny i la moda.
 
Museu del Càntir
El Museu del Càntir d’Argentona és una institució pública de l’Ajuntament d’Argentona, gestionada per un Patronat Municipal que conserva i exposa una col·lecció de més de 4.000 atuells per a l’aigua, la majoria d’ells de terrissa tradicional.
 
Aquests exemplars van de l’Edat de Bronze a Picasso, procedents sobretot de Catalunya i l’Estat espanyol, però també s’hi poden trobar exemplars d’altres països com Portugal, França, Itàlia, Marroc, Mèxic i Perú, entre d’altres. 


 
Anualment, coincidint amb la Festa del Càntir, el Museu organitza també la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa amb l’objectiu de difondre i mantenir la terrissa tradicional.
 
Fundació Palau
La Fundació Palau es va inaugurar l’any 2003 amb l’objectiu de conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre.
 
Josep Palau i Fabre va ser un poeta que també va conrear diferents disciplines artístiques com ara la poesia, el teatre, l’assaig i la narrativa, i va ser un dels màxims especialistes en l’obra del pintor Pablo Picasso amb qui va mantenir una bona relació durant els seus darrers anys de vida.
 
La Fundació exhibeix de forma permanent les seves obres, així com obres de Picasso a la sala Estimat Picasso, que integra un important fons documental i bibliogràfic del pintor.
 
També s’hi fan exposicions temporals i itinerants, recitals poètics, musicals, conferències i altres activitats sempre al voltant de la creació artística.
 
Museu Marès de la Punta
El Museu d’Arenys de Mar va obrir les portes el 13 de març de 1983, i l’espai ha anat creixent amb la donació i l'adquisició de peces de punta que l'han convertit en un museu de referència a Europa.
 
En les seves sales es pot fer un recorregut per la història de les puntes, un element essencial en la moda i els aixovars que neix a Venècia a finals del segle XVI i s’estén ràpidament per tot Europa. Al Museu podreu contemplar treballs des de finals del segle XVI fins a l’actualitat distribuïts segons la procedència i la tècnica: colls, mocadors, ventalls, mantellines, xals...
 
Dins el Museu Marès de la Punta també es pot trobar una sala dedicada a la història d’Arenys de Mar, amb objectes procedents de l’antic Museu Municipal Fidel Fita, que ens parlen de la seva història des de les troballes del poblat ibèric de la Torre dels Encantats fins a la Guerra Civil.

Tots els museus del Maresme

El Masnou
Espai d'interpretació
S'ha volgut recrear l’eixida o pati d’una casa benestant del municipi amb el típic safareig, reconstruït a partir de peces originals. També s’hi pot veure una col·lecció...
Calella

Titularitat pública
Museu multidisciplinar 
El Museu del Turisme de Calella neix com una proposta museística única al món que té com a objectiu mostrar de manera atractiva,...

Argentona
Museu monogràfic

El Museu del Càntir d'Argentona conserva i difon una important col·lecció de més de 4.000 atuells per a l'aigua, la gran majoria càntirs de terrissa tradicional, que...
Vilassar de Dalt
Museu monogràfic

Els forns romans de la Fornaca és una terrisseria romana que va estar en funcionament des del segle I dC fins el III dC. Els forns dedicats a la producció d'elements de...
Mataró
S'exposa el patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia de Santa Maria, la més antiga de la ciutat. A banda de les seccions del Roser, Les Santes i la Sala Síntesi, el Museu inclou, com a...
Teià
Museu d'artista

El Fons Batllori Jofré neix el setembre de l’any 2003 com a resultat de l’acord entre la família del dibuixant (que fa donació al poble de Teià de l’estudi i del conjunt...
Òrrius
Espai monogràfic

Col·lecció permanent d'uns 3.300 plats de ceràmica fets a mà d'esglésies de tot Catalunya.

Preu: gratuïta

Visites guiades: sí

...
Vilassar de Mar
La Gliptoteca Enric Monjo està especialitzada en art i aplega les col·leccions d'escultura d'Enric Monjo (1895-1976), fill il·lustre de la vila que va donar part de la seva col·lecció escultòrica a...
Premià de Mar
Museu monogràfic

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar és l’únic museu a l’Estat espanyol especialitzat en l’estampació tèxtil. Té com a objectiu principal explicar l’estampació...
Sant Pol de Mar
El Museu de Pintura de Sant Pol disposa d’una notable col•lecció permanent de pintura catalana des de principis del segle XX fins a l’actualitat. Amb obres de Miró, Perejaume, Ramon Casas, Guinovart...
Vilassar de Dalt
Museu multidisciplinar

El Museu Arxiu de Vilassar de Dalt ocupa la masia de Can Banús i mostra al públic una col·lecció permanent dels principals testimonis arqueològics de la nostra...
Cabrils
Museu multidisciplinar

El Museu municipal ubicat a Can Ventura del Vi consta d'una col·lecció d'eines del camp, material arqueològic i material d'oficis tradicionals procedents de...
Mataró
Museu d'indústria tèxtil (teixit de punt)

Mataró ha estat durant molts anys capital del gènere de punt. El teixit de punt ha esdevingut un dels puntals de la seva economia i l’activitat...
Vilassar de Mar
La Casa Museu Carme Rovira es pot visitar mitjançant visites concertades gratuïtes, amb grups reduïts diumenges a les 10:30 i a les 12h, cal inscripció prèvia al correu museumunicipal@...
Sant Andreu de Llavaneres
Museu multidisciplinar

El Museu Arxiu té la seu a l'edifici de Can Caralt, una masia del segle XVIII transformada en casa senyorial a la segona meitat del XIX. Està formada per tres...
Mataró
Museu multidisciplinar

El Museu de Mataro és una institució multidisciplinar vinculada al territori, les seves col·leccions són diverses, i hi destaquen: materials arqueològics,...
Arenys de Munt
Museu monogràfic de fauna vertebrada

La Central és un centre d'informació del Parc del Montnegre i el Corredor on hi ha una petita col·lecció d'ocells naturalitzats. Des del centre s'...
Calella
Espai visitable

El refugi antiaeri del parc Dalmau va posar-se en funcionament l'any 1937, mesos més tard que el Comitè Municipal, el 2 de novembre de 1936, decidís la creació d'uns...
El Masnou
Museu de la Mar / Nàutica / Mediterrània

El Museu del Masnou es va crear de forma oficial l'any 1962 i després d'estar ubicat al carrer Sant Francesc d'Assís, 28, amb una museografia...
Vilassar de Mar
Ca l'Eudald és la seu del Museu de la Mina Vella. Antic molí hidràulic construït el 1806, ha estat restaurat i condicionat com a museu. És obert al públic des de l'any 2000.

La visita s'...
Canet de Mar
Museu d'artista

La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner és un conjunt museístic que incorpora la masia Rocosa, del segle XVII, i la casa Domènech, construïda entre 1918 i 1919 per Lluís...
Premià de Mar
Actualment tancat per excavacions al voltant del Museu.Museu arqueològic

Can Ferrerons és l'únic edifici romà de planta octogonal que actualment es coneix a...
Arenys de Mar
Museu de ciències. Monogràfic: minerologia

Museu científic amb la més important col·lecció de minerals del nostre país. La planta baixa recull exemplars classificats segons les seves...
Caldes d'Estrac
Museu d'artista

La Fundació Palau té com a vocació conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre.

Josep Palau i Fabre és considerat un...
Pineda de Mar
Museu d'artista

Es tracta d'un fons d'art gràfic de diversos autors sobretot catalans contemporanis: Miró, Clavé, Tàpies, Cuixart, Pons, Brossa, Tharrats, Perejaume, Subirachs, Hernández...
Teià
El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora és un equipament cultural situat a Teià gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià a través d’una concessió administrativa. El...
El Masnou
Museu monogràfic: farmàcia i medicina

Als Laboratoris Alcon es troba el Museu Cusí de Farmàcia, de titularitat privada (Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya). Es tracta d'una instal·...
Vilassar de Mar
Ca l'Eudald és la seu del Museu de la Mina Vella. Antic molí hidràulic construït el 1806, és obert al públic des de l'any 2000.
La visita s'inicia al pati on hi ha l'estació meteorològica de...
Arenys de Mar
Museu monogràfic:  punta artesana

Museu monogràfic dedicat a la història i la tècnica de la punta artesana i mecànica. El Museu disposa d'una valuosa col·lecció de peces de tota...
Canet de Mar
l'Ajuntament i el taller Estralls, ofereixen la posibilitat de visitar el taller de vitralls modernistes i poder completar així les diferents rutes culturals i turístiques que es poden fer a...
Mataró
Museu d'artista

L’any 1883 Gaudí construí la seva primera obra i ho va fer a Mataró per encàrrec de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense. La Nau Gaudí és un manifest de la seva...
Premià de Dalt
Museu multidisciplinars

Col·lecció de diversa naturalesa, especialment arqueologia.
Reconstrucció virtual de la història de Premià de Dalt.
Tractament específic del patrimoni...
Calella
Museu multidisciplinar

El Museu Municipal de Calella  investiga, conserva i difon el patrimoni històric i artístic de la ciutat amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de la ciutadania...
Calella
S’ubica a la plaça de l’Ajuntament, al centre de la població, i forma part del conjunt d’equipaments dinamitzadors de la vida cultural calellenca. Compta amb unes dimensions de 272 m2, que permeten...
Calella

El 13 de juny del 2011 es va obrir al públic el Centre d’Interpretació del Far de Calella.

Entorn de la figura del Far, el Centre pretén explicar les relacions de comunicació d’aquest...

Comparteix