La torronada de Vilassar de Mar

La torronada de Vilassar de Mar

Vilassar de Mar

Els torrons de Vilassar o torronada, de Vilassar de Mar, és un plat típic d'aquest municipi, ben fàcil de fer des de casa aquests dies de confinament i amb ingredients molt senzills. Tot un clàssic de la zona que es recorda en la tradició de moltes famílies.

Hem extret aquesta proposta culinària de la guia ‘Els plats del Maresme. Les receptes de la comarca poble a poble’, publicat per les Biblioteques Municipals del Maresme l’any 2004. La font que es fa servir és del llibre d’en Lluís Guardiola ‘Anecdotari vilassarenc. Vilassar de Mar’, publicat per Indústries Gràfiques Garcia, el 1959.

Segons s’explica en aquest recull, en la marina velera catalana del vuit-cents, els cuiners vilassarencs van popularitzar un plat que fou predilecte dels capitans de vaixell d’aquella època i que es va conèixer com els torrons de Vilassar. Segons s’explica també, aquest plat generà tant d’entusiasme que a una persona que li agradava molt li varen posar el motiu d’En Turrons. D’altra banda, l’expressió “S’han acabat els torrons”, es va fer servir per expressar quan un es mor, volent dir que sense torrons no es podia viure, de tan bons que són.

Ingredients:

Mongetes o cigrons.

Llard o cansalada.

Botifarra.

Elaboració:

S’aixafen les mongetes o cigrons al morter, i es passen per la paella, aplanant convenientment la pasta resultant, la qual ha d’adquirir la forma circular de la pròpia paella.

Es passen amb llard o cansalada. Se’ls procura donar un to rossenc, com si diguéssim, lleugerament cremats. S’acostumen a servir en el sopar, acompanyats de botifarra fregida i amb l’ornament d’una amanida d’escarola blanca. S’hi beu vi negre.

Tot i que aquesta és la recepta que recull la tradició, cadascú se l’adapta al seu gust i preferències.

Bon profit!
 

0
Comparteix