Jornades i cites gastronòmiques

Jornades i cites gastronòmiques

El Maresme és una de les grans hortes del país, ric en productes de la terra, com ho demostren les més de 50 esdeveniments gastronòmics que hi ha programats al llarg de l’any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura culinària de la comarca.

Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d’Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta a la zona de Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Arenys de Munt i Canet de Mar; les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt (a la primavera); el peix i marisc i el tomàquet Montserrat o pometa del Maresme (a l’estiu); els calamars, les gambes, els escamarlans i les cloïsses d’Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls, i els bolets del Maresme (a la tardor). 

La cuina té un complement acreditat: la denominació d’origen d’Alella, famosa, sobretot, per la qualitat dels vins blancs. La varietat de raïm autòctona que identifica aquest territori és la pansa blanca. Els vins es poden degustar a la Festa de la Verema d’Alella o a les activitats del Vi+ al mes d'octubre.

 

* L'actualització d'aquest calendari està subjecta a les restriccions generades per la pandèmia de la Covid-19

JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL PÈSOL DEL MARESME
Municipi: diversos municipis del Maresme
Data: març – abril 
Descripció: Els restaurants participants elaboren menús on el principal protagonista és el pèsol del Maresme.
Producte que s'ofereix: Pèsol del Maresme
Web: http://saborsmaresme.cat

JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL PLAT DE MATARÓ
Municipi: Mataró
Data: Març-abril
Descripció: Diversos restaurants de Mataró participen a les jornades oferint a les seves cartes el plat de Mataró, la sèpia amb pèsols i patates, amb productes del territori. La sèpia pescada a les costes del Maresme i els pèsols i les patates que es conreen a la Serralada del Litoral.
Producte que s'ofereix: sèpia amb pèsols i patates. 
Organitza: Gremi d´hostaleria i turisme de Mataró i el Maresme
Web: https://gremihostaleria.com/ca/activitats/xxiv-jornades-gastronomiques-del-plat-de-mataro/  (enllaç 2021)

JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA MADUIXA DEL MARESME
Municipi: diversos municipis del Maresme
Data: abril – maig
Descripció: Els restaurants participants elaboren menús on el principal protagonista és la maduixa del Maresme.
Producte que s'ofereix: maduixa del Maresme
Web: http://saborsmaresme.cat

FESTA DEL PÈSOL GARROFAL DE LLAVANERES
Municipi: Sant Andreu de Llavaneres
Data: abril
Descripció: Festa al voltant del pèsol Garrofal de Llavaneres amb activitats diverses. Inclou fira-mercat de productes alimentaris i degustació
Producte que s'ofereix: pèsol Garrofal de Llavaneres
Web: www.ajllavaneres.cat
 
TAST TIANA
Municipi: Tiana
Data: (coincidint amb la Festa Major de Sant Antonui, mes de juny)
Descripció: La mostra gastronòmica i del vi Tast Tiana està totalment consolidada al municipi, coincideix amb la festa major petita i és un dels actes amb més difusió exterior. Aquesta fira està centrada en els productes gastronòmics dels restauradors de Tiana i els vins de productors locals i de la DO Alella
Producte que s'ofereix: Gastronomia i vi
Web: https://tasttiana.blogspot.com/
 
47a FESTA DE LA VEREMA D’ALELLA
 
Municipi: Alella
Data: del 2 al 8 de setembre
Descripció: La Festa de la Verema és l’esdeveniment més important del municipi i enguany se celebra els primers dies de setembre. La Festa es prolonga durant 7 dies plens d’activitats, relacionades amb el món del vi i la tradició vitivinícola del nostre municipi.  
Producte que s'ofereix: El programa recull diferents activitats pensades per tots els públics: visites als cellers i viticultors del territori DO Alella, sessions de tast, passejades patrimonials, tapes + vi, i la tallada de raïm infantil, entre d’altres. Tot això acompanyat d'activitats populars com les havaneres, sardanes, o les activitats infantils i familiars.
Webwww.festaverema.alella.cat

13a Fira-Mercat Modernista de Canet de Mar
Municipi: Canet de Mar
Data: 17, 18 i 19 de setembre de 2021
Descripció: Resseguint el patrimoni arquitectònic, la gastronomia, els oficis artesans i els costums de l’època, ens podrem fer una idea de com es vivia i quins eren els interessos culturals, polítics i socials dels nostres avantpassats
Producte que s'ofereix: Rutes i visites guiades, rutes fotogràfiques, fira d’artesania, Destapa Modernista (tapes modernistes), espai de jocs i tallers infantils, actuacions de teatre, música i dansa.
Web: www.turismecanet.cat
 
ULISSES FEST
Municipi: Premià de Dalt
Data: del 17 al 19 de setembre
Descripció: Mostra gastronòmica Km0
Producte que s'ofereix: divers
Web: www.premiadedalt.cat
  
VI+, EL MES DE LA DO ALELLA
Municipis: diversos municipis del Maresme, Vallès Oriental i Badalona
Data: Durant tot el mes d’octubre
El Vi+ és un esdeveniment de dinamització del territori de la DO Alella per donar a conèixer i promocionar el món del vi a través d’un cicle d’activitats i experiències enoturístiques.
Producte que s'ofereix: El contingut del Vi+ combina activitats puntuals amb d’altres de llarga durada, com ara: presentacions de vins i visites a cellers; tastos dirigits; menús i tallers gastronòmics; jornades de debat; propostes de música, teatre, literatura i poesia maridades amb vi; esdeveniments esportius; rutes patrimonials i sortides guiades a la natura; packs d’hotel, wellness i vinoteràpia.
www.enoturismedoalella.com/vimesdoalella/

JORNADES GASTRONÒMIQUES DEL CALAMAR D’ARENYS- CALAMARENYS
Municipi: Arenys de Mar
Data: Durant tot el mes d’octubre
Descripció: Durant el mes d’octubre us proposem tastar les propostes amb aquest producte estrella en els restaurants de la vila que es dediquen des de fa molts anys a cuinar plats elaborats amb el peix d'Arenys
Producte que s'ofereix: calamar d’Arenys
Web: www.arenysdemar.cat/calamarenys
 
FIRA DEL BOLET I LA NATURA
Municipi: Vilassar de Dalt
Data: 24 octubre 2021
Descripció: Fira dedicada al món del bolet i la descoberta de l’entorn natural, amb parades de productes artesanals i degustació de tast de bolets.
Producte que s'ofereix: Bolets
Web: vilassarturisme.cat
 
FESTA GASTRONÒMICA DE LA COCA DE LLAVANERES
Municipi: Sant Andreu de Llavaneres
Data: Novembre
Descripció:  Festa al voltant de la Coca de Llavaneres Llavaneres amb activitats diverses. Inclou fira-mercat de productes alimentaris i degustació de coca. Coincideix amb la Festa de la Sembra del Pèsol.
Producte que s'ofereix: Coca de Llavaneres 
Web: www.ajllavaneres.cat
 

 

0
Comparteix