Per no perdre's

Per no perdre's

Arenys de Mar
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Gener:
Cavalcada de Reis
Nit de Naps

Febrer:
Carnestoltes

Març:
Fira de Naturàlia

Abril:
Trobada de Puntaires
Diada de Sant Jordi
Fira de la cervesa artesana

Maig:
Mes dels Indians

Juny:
Arenys de Flors
Fira del Solstici d’estiu
Crema de la Bóta
 
Juliol:
Festa major de Sant Zenon
Festa del Carme
 
Agost:
Festa de Sant Roc , el vot de vila  - Festa dels Macips- La Pesta
Festival de Música a la Gruta
Sardanes dijous a la tarda
 
Juliol-Agost
Festival de Jazz d’Arenys de mar
Biblioplatja
 
Setembre:
Trobada de plaques de cava
 
Octubre:
Jornades gastronòmiques Calamarenys
 
Desembre:
Fira Nadal
Festa de la Mare de Déu Fumadora
Cagada del Tió
Ball de Cap d’Any
 

 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Jornades gastronòmiques Calamarenys (Octubre)
 
 
MERCATS
 
Mercat municipal>de dilluns a dissabte de 08.00h a 14:00h, tardes de dimarts i divendres i vigílies de festius de 17.00h a 20.30h
Mercat de marxants >dissabte al matí

 
 
LLOCS PER VISITAR
 
Església de Santa Maria > Cal destacar el retaule barroc dedicat a la Mare de Déu (1706-11), obra del vigatà Pau Costa, amb un basament fet per Antoni Joan Riera el 1638d’estil renaixentista.
 
Edifici Calisay: Situat en el lloc que ocupava un antic molí fariner (Molí de Dalt), fou ampliat i reformat entre els anys trenta i quaranta  per les destil·leries Mollfulleda. Actualment és seu d’entitats culturals.
 
Edifici Xifré> Edifici d’estil neoclàssic fet per encàrrec de l’indià Josep Xifré el1846- 1848 i cedit com a hospital per al poble.
 
Museu Marès de la Punta > Museu d’art tèxtil dedicat als treballs de la punta. Nomenat zona d’interès artesanal gràcies al ret fi o punta d’Arenys.
 
Museu Mollfulleda de Minerologia> Museu científic que disposa d’una col·lecció de minerals excepcional
 
Edifici Mont Calvari > Edifici situat sota el penya-segat de la mítica muntanya del Mal Temps (esplèndid mirador de la Mediterrània), on es troba l’ermita marinera de Mont-Calvari (segle XVI).

Torre dels Encantats > Torre de guaita costanera del s. XIII amb carreus procedents del poblat ibèric. En el s. XVI es fortificà amb muralla i s’aixecà un pis més. No es pot visitar, te accés privat.
 
Cementiri de Sinera> Inaugurat el 1868, prop de l’ermita de la Pietat.
Estructurat en tresgransreplans. Els dos primersestanenvoltats de nínxols i travessatspelpasseigdelsxiprers. En el tercer, és on es trobenpanteons de famíliesacomodades, d’industrials, de navegants i d’americans; hi podemadmirar diverses obresartístiques.
Espriu és enterrat al nínxol núm. 381sèrie C. Declarat Bé d’Interès Cultural de caràcter nacional.
 
Ajuntament > Aquest edifici fou un hostal en el s.XVII. Ha sofert transformacions; l’any 1773 es convertí en consistori i l’any 1953 s’hi van afegir alguns elements de pedra.
 
La Llotja > Edifici on es realitza la subhasta del peix cada tarda, de dilluns a divendres a partir de les 16h,quan les barques tornen a port.
 
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
 
 Ruta dels indians d’Arenys de Mar
 
  1. Asil Torrent. L’indià arenyenc, Antoni Torrent i Carbonell, va fer construir l’any 1897 un asil per als ancians de la seva vila natal. Un monument el recorda a l’entrada del recinte. Riera Pare Fita, 67.
  2. Edifici Xifré, antic Hospital de Pobres. Josep Xifré i Casas es va establir a l’Havana on es va enriquir amb l’exportació del cuiro. En tornar a Catalunya va llegar un hospital per a pobres a Arenys on va ser enterrat anys més tard. Les seves despulles, traslladades des de Barcelona, van ser rebudes amb gran solemnitat. El mausoleu mostra l’indià jacent flanquejat per dues figures femenines. C/ Auterive s/n.
  3. Col·legi La Presentació. Les germanesde la Caritat Dominiques de la Presentació de Tours van ser requerides pel fill de Josep Xifré per a que es fessin càrrec de l’hospital i escola. Fins el 1923 van ser al capdavant de la institució, any en que es van traslladar a l’actual edifici, a l’altra banda de la Riera. Carrer de Pompeu Fabra, 2.
  4. El Paraíso. Salvador Castelló i Sala, que havia estat propietari d’un ingenio de sucre a Matanzas, va adquirir un antic convent a Arenys per convertir-lo en un deliciós palauet envoltat de jardins amb un hivernacle neoclàssic on es va fer portar una mostra de plantes tropicals algunes de les quals es conserven vives. La plana del Paraíso.
  5. Carrer de l’Església. Al número 45 d’aquest carrer es conserva encara el Teatre Principal, finançat per l’indià, Josep Xifré i Casas, entre d’altres prohoms. Just al costat, al número 43 hi trobem la primera seu de l’escola Nàutica d’Arenys, fundada per Josep Baralt i Torres en un casal de la seva propietat. Una placa a la façana recorda aquests fets. 
  6. Casa Torrent. Antoni Torrent, enriquit amb diversos negocis amb ultramar, va establir residència a Arenys, en aquesta casa propietat dels seu sogre. A la vila es va distingir per les seves aportacions econòmiques desinteressades amb finalitats culturals (certamen literari, Ateneu, obres de millor a l’església parroquial). En agraïment, Arenys li va dedicar el nom del carrer. Carrer d’Antoni Torrent, 2-4.
  7. Cases de la Riera. Recomanem una passejada per aquesta riera transformada en rambla pública en temps de bonança econòmica i desenvolupament urbanístic de la vila. Alguns indians hi van establir senyorials edificis, com els Roget, enriquits amb el cotó i el sucre a Cuba, o Pau Espriu, fundador de l ciutat de Cárdenas i avantpassat del reconegut poeta Salvador Espriu.
  8. Plaça LLoveras i Passeig Xifrés. L’antic balneari vas ser construit gracies a la donació d’AndreuLLoveras, enriquit al Perú amb l’extracció de plata, i va esdevenir centre d’esbarjo per a les famílies.
 
 
Ruta Salvador Espriu, un passeig per Sinera : una rua pels llocs més emblemàtics de la geografia arenyenca que van inspirar Salvador Espriu en la creació del seu mite.
 
                http://www.arenysdemar.cat/ARXIUS/arxius.net/esrpiu/passeig_sinera.pdf
 
Passejada per l’entorn natural d’Arenys.
 
Surt, passeja pels rials d’Arenys i amoroseix la vista amb el blau del mar com a teló de fons, amb la verdor dels boscos de pins i alzines i amb els tons marronosos del sauló omnipresent. Experimenta la salabror i l’olor de les plantes de rials, vinyes i boscos...
 
INFORMACIÓ DEL RECORREGUT/ Distància total: 8 km aproximadament. Dificultat: mitjana. Tipus de públic: per a tothom. Punts d’aigua: a la plaça de la vila i a la platja de la Picòrdia. Consells pràctics: en els mesos calorosos és recomanable fer l’itinerari a primera o darrera hora del dia i portar aigua, barret i protecció solar.
                http://www.arenysdemar.cat/ARXIUS/2011/Esports/Cartell_Ruta_rials_d_Arenys.pdf

 

 
LES PLATGES
 
Cavaió> 1000 metres de longitud i de  80a 120 metres d’amplada. Platja urbana al nord del municipi tocant a Canet de Mar.
 
Picòrdia> 500 metres de longitud i de 20 a 60metres d’amplada. Platja al centre de la vila, entre la platja de la Musclera i el Port d’Arenys de Mar.
 
Musclera >980  600 metres de longitud i de 20 a  35 metres d’amplada. Platja semiurbana al sud del municipi, arran de Caldes d’Estrac. Té un àmbit nudista a tocar de la punta del Canyadell.
 
Roques d’en Lluc >. Està situada, aproximadament, entre les Roques d’en Lluc (llevant) i la Punta del Canyadell (ponent), a l’entorn de la desembocadura del rial Llarg. Té una longitud variable a l’entorn de 300 metres, i una amplada també variable entre els 20 i els 40 metres d’espai sorrenc, amb un gra de sorra entre fi i mitjà. En els últims quatre anys  la platja pràcticament ha desaparegut, resta només una petita zona de sorra a tocar del búnquer de la punta del Canyadell, i una altra petita clapa de sorra al davant de les Roques d'en Lluc. 
 
NO

Contingut relacionat

A través de les vivències d’un personatge del s.XIX , el seu esperit us guiarà per aquest espai tan emblemàtic del Maresme, en el qual podreu...
Dijous ,16 de Febrer
A les 6 de la tarda, a la Sala d’Actes de la Biblioteca
Contes de Carnestoltes...
Jornada gastronòmica i festiva al Mercat municipal d’Arenys,​on diversos paradistes del mercat i restauradors de la vila oferiran tapes elaborades i...

Pàgines

Comparteix