Per no perdre's

Per no perdre's

Arenys de Munt
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 

Gener
Festa de Sant Antoni Abat. Cavalcada dels Tres Tombs

Abril
Festa del Remei
Passejada pels cirerers florits

Maig
Fira de la Maduixa
Jornades gastronòmiques de la Maduixa de la Vallalta
Concurs d’arrossos a l’Eixample

Juny
Jornades gastronòmiques de la Cirera d’en Roca
Fira de la Cirera d’en Roca
Trobada de puntaires

Agost
Festival de Música Mediterrània

Setembre
Fira d’Artesania de Catalunya
Trobada de puntaires

Octubre
Marxa popular Termes d’Arenys de Munt
Trobada infantil de puntaires Verge del Remei

Novembre
Festa Major de Sant Martí
Mostra del Relleno
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
Jornades gastronòmiques del Pèsol (març – abril)
Jornades gastronòmiques de la Maduixa de la Vallalta (maig)
Jornades gastronòmiques de la Cirera d’en Roca (juny)
Jornades gastronòmiques Calamarenys (octubre)
Jornades gastronòmiques de la cuina del bolet (octubre)
Mostra del Relleno (novembre)
Jornades gastronòmiques del fesol (novembre – desembre)
 

MERCATS
Mercat municipal > de dimarts a dissabte, matí i tarda
Mercat de marxants > dilluns matí
Mercat d’artesans > primer i tercer diumenge de cada mes
 
 
LLOCS PER VISITAR

Església Parroquial de Sant Martí > construïda al segle XVI, és d’estil gòtic tardà, amb elements renaixentistes. Al seu interior trobem el retaule de Pere Serafí i una col·lecció d’exvots dedicats a la Verge del Remei. L’entrada de l’església es caracteritza per la presència de ferradures incrustades, característiques de les esglésies dedicades a Sant Martí.
 
Monument a la Puntaire > escultura d’Etsuro Sotoo, artista japonès que ha participat en l’obra escultòrica de la Sagrada Família. Obra de grans dimensions anomenada l’Àngel de la Puntaire, és una mostra de la tradició puntaire arenyenca. La punta de la puntaire brolla del coixí cap
a terra, assentant les seves arrels al poble.
 
Escoles post-modernistes > escoles d’estil postmodernista, construïdes per Enric Catà i Catà, que també és arquitecte del Palau Nacional de Montjuïc. Aquestes escoles es van construir durant la República, entre els anys 1933 i 1934, com a resposta a la voluntat de voler millorar el sistema educatiu de l’època.
 
Masia Can Borrell > antiga masia del segle XVI; és una mostra patrimonial del passat històric d’Arenys de Munt. Actualment s’ha reconvertit en un espai d’ús municipal i acull, entre d’altres entitats, la seu de l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt, que treballa per promocionar l’artesania de la punta.
 
Museu de Fauna Vertebrada “Jordi Puigduví”> Museu situat al Parc de Can Jalpí, ens mostra una col·lecció d’ous, nius d’ocell, aus i mamífers propis de la zona mediterrània presentats en els àmbits on viuen.
 
Jardins de Can Jalpí > espai enjardinat, caracteritzat per les espècies vegetals autòctones que conviuen amb d’altres espècies exòtiques provinents dels viatges del propietari de Can Jalpí, Don Augusto María de Borràs Jalpí. L’adaptació d’aquest entorn natural per al passeig ha permès que es converteixi en un espai d’activitats i lleure per a les famílies i els més petits.
 
Far de Can Jalpí >un dels únics fars construïts a l’interior. És una excentricitat més de Don Augusto María de Borràs Jalpí, el propietari de Can Jalpí, que culminava amb aquesta construcció l’obra dels jardins,
el llac i la platja artificial. La llegenda diu que no va funcionar mai perquè desorientava els vaixells.
 
Arbre de Gernika > Arbre crescut a partir d’un plançó de l’autèntic i conegut arbre de la ciutat biscaïna de Guernica. Va ser portat a Arenys de Munt per Doña Sofía Algorta y de Abaroa, d’origen basc i doña de Don Augusto María de Borràs Jalpí, el propietari de Can Jalpí.
 
Santuari i Parc de Lourdes > Prop del veïnat de Subirans, el 1924 es va construir un santuari dedicat a la Verge de Lurda o Lourdes. És una reproducció de la gruta de Massabielle, el santuari francès de Lourdes, on segons la tradició la Verge es va aparèixer a una nena l'any 1858. Els voltants del santuari han estat habilitats com a zona d'esbarjo i per a menjars a l'aire lliure. També hi ha un restaurant.
 

RUTES TURÍSTIQUES
Ruta del centre > Aquesta ruta ens portarà pel centre de la població d’Arenys de Munt, tot coneixent els indrets més interessants que ens ofereix la vila, així com l’eix vertebrador del poble, la Riera, al voltant de la qual gira la vida dels arenyencs.
 
Ruta de Can Jalpí > Visita a Can Jalpí, un conjunt natural i arquitectònic versemblant, amb uns jardins exòtics que l’envolten, i una història ben curiosa al voltant del castell i dels personatges que hi ha viscut. Interessant també visitar el Museu de fauna vertebrada “Jordi Puigduví”.
 
Ruta de les masies > Arenys de Munt és un poble molt ric en masies disperses per tot el terme, que han contribuït durant molts segles a la cohesió del territori. Aquest itinerari descriu una ruta circular que passa per l’exterior d’unes quantes d’aquestes masies i, per tant, té un interès històric, cultural i artístic. Totes aquestes masies són habitades i els seus propietaris tenen una especial cura en la conservació dels edificis.
 

ESPAIS NATURALS
Sot d’Oradella
Camí de Ca l’Arquer pels Esqueis
Camí de la Serra de la Lligada
Fondo de Can Rosell
Camí de la Plana de les Bruixes
Collsacreu – La Casa Nova
Riera dels Sobirans
Sobirans – La Casa Nova de Pibernat
Sobirans – Can Quel
La Casa Nova – La Creu de Rupot
Torrentbò
Camí del Corral
El Corral d’en Forn
El Pollastre – Can Catà de Dalt
Fondo dels Pedrés
Camí de la Creu de Canet
Camí de Can Montalt
Pineda de Can Jalpí
Camí del Fangar
 
NO

Contingut relacionat

Nano. Festa del vi natural i novell a Arenys de Munt
Torna la Nano, la Festa del vi natural i novell a Arenys de Munt.
Quinze cellers productors de vi natural, tapes de tardor dels restauradors...
I Fira de la Cervesa Artesana
Amb la presència de diferents elaboradors de cervesa artesana, tasts guiats, i la presentació de la cervesa elaborada al taller de la cervesa. A la...
A les 10h
Trofeu Memorial Lluís Garcia Baena “Titín”
Lloc: Can Jalpí en el municipi d´Arenys de Munt
Descripció:

Itinerari guiat per l'entorn del parc de Can Jalpí d'Arenys de Munt.
Activitat per conèixer i apropar-nos a l'...

Pàgines

Comparteix