Personatges il·lustres

Personatges il·lustres

Caldes d'Estrac
Apel·les Mestres
A finals de segle XIX s'obren al públic els primers banys de mar a la població, que atrauen clients que passen llargues temporades a Caldes. Molts d'aquests clients l'allotgen a fondes -Vidal, Mateu, Titus i La Providència- considerades de luxe, amb totes les comoditats possibles. Molts personatges de l'època escullen Caldes i s'allotjen en aquests indrets, com Apel·les Mestres, destacat escriptor, músic i sobretot dibuixant. Mestres passà llargues temporades a Caldes entre els anys 1885 i 1897, hospedat a la Fonda Borràs. La seva obra pictòrica i teatral reflexa el seu gust per la gent de mar i molts dels seus dibuixos al natural recullen indrets, paisatges i individus de Caldes, de la mateixa forma que les seves peces teatrals d'un acte, les marines, tenen el seu origen a la nostra població.

Jacint Verdaguer
Jacint Verdaguer i Joan Maragall van venir a Caldes per diferents motius. Verdaguer va descobrir la nostra població gràcies a les visites que feia al seu cosí, Joaquim Salarich -que hi vivia- i per la relació laboral que tenia amb la família dels Comillas (Claudi López Bru, segons Marqués de Comillas). El poema "Vora el mar", de Jacint Verdaguer, va ser escrit a Caldes el 10 de gener de 1883 i reflexa el gust per la vila.


Joan Maragall
El poeta Joan Maragall va passar llargues temporades a Caldes a partir de la primavera de 1901 per curar les seves afeccions amb les aigües termals de Caldes. La família es va instal·lar al carrer de la Pau, número 20. L'obra de Maragall d`aquesta època és plena de referències a la població de Caldes, entre la qual destaquen cinc poemes, "Vistes al mar", escrit a Caldes l'any 1901, "Seguit de les vistes al mar", 1907, un seguit de peces que es van publicar l'any 1911 amb el títol "Seqüències", que també recull el poema "El pi d'Estrac", inspirat en el lloc on Maragall acostumava a mantenir converses amb el seu amic Salvador Albert.
El parc Maragall està dedicat a la figura del poeta i compta amb un bust, recentement restituit.Caldes d’Estrac, Josep Palau i Fabre i Picasso
Josep Palau i Fabre va ser poeta, assagista i dramaturg considerat un dels màxims experts en l’obra i la personalitat de Picasso, amb qui va fer una gran amistat. Palau i Fabre va viure els seus últims anys de la seva vida a Caldes, plenament dedicat a construir la Fundació on es guarda tot el patrimoni artístic
 
NO

Contingut relacionat

Diumenge 17 de juliol de 2022 a les 12 h.
 
Visita guiada a l’exposició i, tot seguit, vermut per a tots els...
Fundació Palau
A les 11.30 h

‘Signes i escriptures’ és una exposició col·lectiva produïda per la Fundació Suñol que pretén emfatitzar el...
Fundació Palau
A les 11.30 h

‘Signes i escriptures’ és una exposició col·lectiva produïda per la Fundació Suñol que pretén emfatitzar el...
Arxiu Fundació Palau
A les 11 h

En motiu del Dia...

Pàgines

Comparteix