Personatges il·lustres

Personatges il·lustres

El Masnou
Un masnoví reconegut: el capità Mirambell
 
El Masnou, municipi que va assolir la independència de forma definitiva l’any 1825, tenia un gran nombre de pilots i hi havia més de 200 vaixells que feien la cursa cap a Amèrica. L’any 1867 una tercera part de la població era formada per mariners (73 patrons, 377 pilots i 468 mariners). D’entre les nombroses famílies conegudes per la vinculació amb el comerç marítim (com els Millet, els Bertran, els Maristany, etc), destaca la del capità Mirambell.
Joan Mirambell i Bertran nasquè al barri mariner d’Ocata, el 27 de febrer de 1796 i fou batejat a la parròquia de Sant Martí de Teià. El Llibre de Matrícula que es conserva al Museu de Nàutica del Masnou (lloc on s’inscrivien els mariners aptes per fer el servei militar de l’Armada) ens fa un retrat del capità en plena joventut: era d’estatura regular, pell blanca, ulls blavencs, celles i cabells castanys, front regular, nas ample, llavi i boca grossos i barba espessa.
L’any 1811, als setze anys, Mirambell va fer-se a la mar en qualitat d'oficial, segons consta en l'ofici del Comandant General de matrícules dels Terços Navals de Llevant, del 30 de novembre de 1813. S’esmenta que se li abonaren tres anys de campanya com a oficial de mar en corsari espanyol durant l'última guerra contra França.
 
L’esdeveniment més important pel qual es coneix el capità va tenir lloc l'any 1834, quan tenia trenta-nou anys d'edat. Comandant la pollacra-goleta “Constancia” emprèn des de Tarragona un viatge acompanyat pels pilots Pau Farrés, encarregat ­de la derrota, de Vilassar de Mar, i Ferran Torres, d'Arenys de Mar.
Va carregar les bodegues de la seva pollacra-goleta amb vi, oli, ametlles i avellanes i va dir que es dirigiria cap a Rio Grande (Brasil), tot i que la intenció era arribar a Montevideo, ruta tancada als vaixells espanyols com a conseqüència de la Guerra de la Independència d'Amèrica.
Un cop allà, tot i arborà bandera brasilera, es va descobrir la nacionalitat del vaixell i Mirambell fou empresonat. Abans d’ésser jutjat, el va rebre el president d'aquella República, el general Ribera, al qual exposà que aquell viatge era un acte amistós i que les relacions comercials afavorien tant Espanya com a Uruguai. El president es va quedar sorprès per l'audàcia i les raons de Mirambell i el posà en llibertat el dia 10 de gener de 1835.
 
Joan Mirambell i Bertran morí el 1862.
 
NO

Contingut relacionat

l'exposició “També podria ser, pel que fa al títol d’aquest text, ‘retratar
el retratista’, encara que seria limitat. Perquè de les moltes...
En el silenci apareixen les paraules que haurien de ser dites i escoltades.
Mirades i observades. Pronunciades amb les mans. I llegides amb els...

Descobrireu els llocs on van caure les bombes, qui les llançava i les
estratègies que van fer servir les autoritats i la població civil per...

a les 11h
Lloc de trobada:  Mercat Municipal

Vols conèixer quins comerços del Masnou tenen productes a granel, de proximitat...

Pàgines

Comparteix