Per no perdre's

Per no perdre's

Mataró
PRINCIPALS FESTES I FIRES
                                                                                         
Gener - Febrer
Els Pastorets de Mataró
 
Fira de l’Arbre i la Natura
 
Saló Boda
 
Motor Total – Fira del vehicle d’ocasió del Maresme
Març - Abril
Processons de Setmana Santa
 
Fira del Llibre de Sant Jordi
Maig
Fira Mercat de Sant Ponç
 
Firocasió Mataró – Primavera
 
Fira de dibuix i pintura de Mataró
Juny
Ecofira Mataró
 
Fira d’atraccions i fireta de primavera
Juliol
Les Santes, Festa Major
 
FiraTast
Octubre
Fira de la Rajola
 
Fira Ferroviària
 
Festa de Sant Simó
Novembre
Fira Mercat de Tardor
 
Firaocasió Mataró – Tardor
Novembre - Desembre
Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal
Desembre - gener
Fira Artesana de Nadal
 
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró: Sèpia amb pèsol i patates  (març – abril)
Jornades gastronòmiques del peix i del marisc (juny – juliol)
Jornades gastronòmiques del tomàquet (juliol – agost)
Jornades gastronòmiques de la cuina del bolet (octubre – novembre)
 
 
MERCATS
 
Mercats municipals fixos: Plaça de Cuba i Plaça Gran
Mercats privats fixos: Mercat de Cerdanyola i Mercat del Palau
 
Mercats de marxants (setmanals): Pla d’en Boet (dissabte), Cirera-Molins (dissabte), l’Escorxador (dissabte), Cerdanyola (dissabte), Plaça de Cuba (dissabte i dijous) i Plaça Gran (diari)
 
LLOCS PER VISITAR
 
Basílica de Santa Maria > La Basílica de Santa Maria és un dels conjunts arquitectònic i artístic més notables del barroc català. És un edifici construït a cavall dels segles disset i divuit, segons el projecte de l'arquitecte milanès Ercole Turelli.
Dels retaules originals conservats destaca el Retaule del Roser, construït a finals del segle disset pel mataroní Antoni Riera i Móra, amb escultures de Lluis Bonifàs.
El Conjunt dels Dolors és un dels exponents millor conservats del barroc català. És tracta d’una construcció annexa a la basílica, promoguda per la Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors. L’obra es va completar amb la decoració que consta de frescos, olis i elements escultòrics dissenyats per Antoni Viladomat a partir de 1722.
La façana principal de Santa Maria és de mitjan segle dinou, i d’estil eclèctic.
 
Museu d’Arxiu de Santa Maria > El Museu Arxiu de Santa Maria, Centre d'Estudis Locals de Mataró, és una institució creada el 1946, sota l'impuls de l'arxiver Lluís Ferrer i Clariana, per gestionar el patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia de Santa Maria, la més antiga de la ciutat. El seu abast d'actuació i gestió, amb tot, s'ha vist progressivament augmentat gràcies a les moltes donacions rebudes, principalment de fons personals i patrimonials, i també d'entitats i d'empreses. Avui dia disposa de: museu, arxiu, biblioteca i hemeroteca.
 
Ajuntament > La Casa de la Ciutat és un edifici històric que ha estat objecte de nombroses ampliacions i reformes per adaptar-lo a les necessitats dels ciutadans al llarg del temps.
L’exterior segueix l’estil arquitectònic neoclàssic. La simetria de la façana és presidida per les imatges al·legòriques de la justícia i la prudència.
La reforma més important la va fer Josep Puig i Cadafalch el 1893, qui va dissenyar el magnífic teginat modernista, que incorpora els escuts del Principat, de la Ciutat, de Sant Jordi i de les arts i els oficis de Mataró.
Del fons d’art de l’Ajuntament destaquen la Galeria dels Mataronins Il·lustres i l’obra de “Los últimos mártires del cristianismo” del pintor José Bermudo, coneguda popularment com el quadre dels lleons.
 
Can Serra. Museu de Mataró > L’edifici de Can Serra Arnau és un dels pocs exemples d’arquitectura civil del segle setze que es conserven a la ciutat. Des de l’any 1920 és propietat de l’Ajuntament de Mataró; actualment acull el Museu de Mataró.
L’inmmoble consta de planta baixa, un primer pis i les golfes.  És un edifici típicament renaixentista, amb una composició simètrica de la façana i elements arquitectònics d’estil clàssic.
El Museu municipal està ubicat actualment a l’edifici de Can Serra, i compta amb tres plantes destinades a l’exhibició tant del fons del Museu com a diverses exposicions itinerants. El  fons del Museu abasta diversos camps: l’artístic, l’històric, etnològic, l’arqueològic i el relatiu al patrimoni natural. Actualment està tancat al públic per obres de millora amb l’objectiu de modernitzar i actualitzar la museografia de la col·lecció patrimonial per fer del Museu un referent en la difusió de la cultura i la història de Mataró.
 
Casa Coll i Regàs > L’obra més emblemàtica del modernisme a Mataró és un dels primers edificis construïts per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch.
La casa va ser construïda l’any 1897 com a residència familiar. Actualment és la seu de la Fundació Caixa Laietana.
L’edifici és una combinació de diferents estils arquitectònics: medieval, plateresc, barroc, mossàrab i influències del nord d’Europa.
Consta d’un soterrani per als serveis domèstics, una planta baixa senyorial, un primer pis per als dormitoris, unes golfes i una torreta.
La façana, molt fastuosa, recorda les construccions gremials d’estil flamenc.
L’entrada principal està presidida per la Filosa, una noia que en una mà sosté un fus i a l’altra unes balances romanes per pesar el fil.
 
Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró > Ca l’Arenas és un edifici d’estil eclèctic de l’època del Modernisme. Fou projectat per l’arquitecte Emili Cabañes i Rabassa l’any 1899.
Jordi Arenas i Clavell, propietari de la casa, la va llegar a la seva ciutat natal. També va cedir als mataronins la seva col·lecció formada per milers d’obres d’art i altres objectes.  Ca l’Arenes custodia, conserva i exhibeix la col·lecció d’art del Museu de Mataró. Disposa d’espais per a exposicions temporals i d’espais de caràcter polivalent i a més, s’hi fan tota mena d’activitats de caràcter públic i d’interès general: xerrades, conferències, tallers, audiovisuals.
 
Vil·la Romana de Torre Llauder > És una de les vil·les romanes més notables de l’antic territori d’iluro. A l’interior del Clos Arqueològic de Torre Llauder se’n conserva el sector senyorial, la pars urbana, datat entre els segles primer abans de Crist i el sisè després de Crist. Actualment s’ha iniciat una nova campanya d’excavació a partir de la qual es tindrà més informació d’aquest enclavament declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
 
Can Xammar (restes de les termes romanes) > A l’actual plaça de Can Xammar s’hi conserva una part de les antigues termes d’iluro, un dels edificis més emblemàtics de les ciutats romanes.
 Els banys públics, o thermae, eren complexos destinats a la higiene personal, als exercicis gimnàstics i als massatges. Però també eren espais on els ciutadans es dedicaven a fer relacions i vida social.
Les excavacions arqueològiques de l’any 2002 van permetre trobar diversos fragments d’una escultura de marbre de mida natural que representa Venus, deessa de la bellesa, acompanyada d’un dofí per recordar la seva relació amb el mar i les aigües.
 
Muralla de Can Xammar > La muralla es va construir entre els anys 1569 i 1600, segons el projecte de l’enginyer reial Jorge de Setara.
La muralla de Mataró disposava de set portals i accessos, el més destacat dels quals era el de Barcelona.
A part del tram esmentat de Can Xammar, també se’n conserven diversos trams, a la muralla dels Genovesos o la d’en Titus, i alguns carrers que han mantingut la denominació de “muralla”, recorden l’antic traçat.
 
 
Vil·la romana dels Caputxins >
 
 
Nau Gaudí > Gaudí va deixar la seva empremta a Mataró gràcies a la seva estreta relació amb la Cooperativa Obrera de la ciutat. La “Nau Gaudí” i un petit edifici de latrines són els únics testimonis arquitectònics que es conserven d’un dels primers projectes d’Antoni Gaudí i Cornet,  el conjunt fabril de la Cooperativa l’Obrera Mataronesa.
 
La coneguda com a “Nau Gaudí” era la sala de blanqueig de la fàbrica. Es va construir l’any 1883 i es caracteritza per 13 arcs parabòlics fets de peces de fusta unides amb claus de ferro que sustenten la coberta.
També es conserva un pavelló de planta circular destinat a quatre serveis sanitaris, situat a la part posterior de la Nau.
Amb les obres de rehabilitació que ha dut a terme l’Ajuntament s’ha recuperat la volumetria original, s’han restaurat els arcs parabòlics i s’ha refet la coberta i la façana principal amb materials fidels a la construcció original.
 
La Nau Gaudí acull la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya. La Col·lecció Bassat  és una col·lecció única al constituir un dels fons més representatius del què ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, que s’anirà exposant ordenada cronològicament.
 
 
 
ESPAIS NATURALS
 
Mataró, situada a la falda de la serralada litoral i banyada pel mar Mediterrani, té un patrimoni natural ric i variat. Com a ciutat mediterrània, a Mataró trobaràs una àmplia oferta d’activitats nàutiques, des de les embarcacions de vela o motor al windsurf, la pesca o el submarinisme, per contemplar l’alguer de Mataró, un dels principals recursos naturals de la ciutat. Els alguers són grans praderies de posidònies, plantes endèmiques de la mediterrània. La posidònia no és una alga; és una planta superior d’origen terrestre que fa milions d'anys es va adaptar a viure dins el mar. Creix als fons sedimentaris entre els 0 i els 40 metres de profunditat, allà on arriba la llum que li permet fer la fotosíntesi. Aquestes praderies són de gran importància per al funcionament de l'ecosistema litoral perquè desprenen oxigen, produeixen gran quantitat de matèria orgànica i estructuren hàbitats i són una de les comunitats del fons marins mediterranis més riques en espècies de tot tipus. Són zones de refugi per a moltes espècies.
Els amants de la muntanya i el bosc podeu passejar o fer excursions a peu o amb bicicleta pel Parc del Montnegre i Corredor, amb espais prou interessants com Can Bruguera, el veïnat de Mata o el Parc Forestal. El Parc resta envoltat a sud i est per urbanitzacions de baixa densitat i a l’oest i nord limita amb el tapis forestal. Els turons del parc tenen dos ingredients bàsics: les pinedes i les esplanades de sauló. Els miradors de Mataró i el Maresme són dos elements característics del Parc.
A Mataró també inicia el Camí del Nord o del Canigó, sender de gran recorregut GR 83 que uneix la ciutat de Mataró amb la ciutat de Prada de Conflent (Llenguadoc-Rosselló, França). Té una longitud de 213 quilòmetres. La fita més important del camí és el cim de la Pica del Canigó, al Pirineu oriental.
 
 
Platges de Mataró
 
Mataró compta amb 2,2 km de platges de sorra granítica estructurades d’oest a est, per la platja de Ponent, la platja de Varador, la platja del Callao i la platja de Sant Simó totes elles equipades i amb múltiples serveis i el límit exterior marcat per l’abalisament.
 
Platja de Ponent > és una platja de caràcter familiar situada entre el port i l’espigó situat davant el pas soterrani de l’avinguda d’Ernest Lluch. De sorra gruixuda, té una llargada d’uns 180 metres i una amplada mitjana d’uns 30 metres.
 
Platja del Varador > guardonada amb els distintius de qualitat turística SICTED i “Q” de Qualitat es troba situada entre els espigons de l’antic Club Nàutic i el Port de Mataró, té una llargada de 765 metres i una amplada mitjana de 125 metres. De caràcter familiar i esportiu és una de les platges més emblemàtiques, a causa de la seva proximitat amb el nucli urbà i la seva grandària.
 
Platja del Callao > guardonada amb la certificació turística “Q” de Qualitat és una platja de caràcter familiar i esportiu situada entre la riera de Sant Simó i l’espigó de l’antic Club Nàutic de Mataró. Té una llarga de 400 metres i una amplada mitjana de 50 metres.
 
Platja de Sant Simó > s’estén des de la riera de Sant Simó fins a la zona de l’hotel Castell de Mata. Té una llargada aproximada de 1000 metres i compta amb una amplada mitjana de trenta metres fins al fortí (búnquer de la Guerra Civil) i, a partir d’aquest, de 5 metres de mitjana, amb zones on pot desaparèixer per l’acció del litoral. Compta amb un entorn menys urbà que les altres platges de Mataró i està dividida en una zona més d’ús familiar i una altra més de caràcter naturista.
 
 
Port de Mataró
Durant els últims anys, el Port de Mataró, amb la seva vessant esportiva i la seva vessant pesquera, s’ha convertit en un important punt de referència de la costa de Catalunya, gràcies a la seva situació geogràfica privilegiada i a les seves instal·lació d’alt nivell.
Es tracta d’un port espaiós i de fàcil navegació amb 1.080 amarraments d’un calat de 5 a 9 metres i eslores de 7 a 30 metres. A la vegada, disposa d’un gran ventall de serveis i comerços del sector nàutic. l’oferta d’establiments de restauració és molt variada, amb restaurants i terrasses, en els quals es pot trobar una gastronomia típicament mediterrània. A més, el port té una oferta lúdica nocturna molt atractiva.
 
El port de Mataró és un port compromès amb el medi ambient: gaudeix de certificació EMAS, del certificat de qualitat mediambiental ISO 14001 i de Bandera Blava.
 
La situació del Port permet gaudir a més de l’oferta turística de la ciutat: establiments d’allotjament, restaurants, comerços, rutes i visites guiades, concerts, etc. Els usuaris dels serveis del Port de Mataró disposen de: base nàutica, moll d’espera, gasolina, gasoil, aigua, gel, bugaderia, rampa de varada, caixers automàtics, grua, pòrtic, manteniment, reparacions, efectes nàutics, servei de seguretat, servei contra incendis, informació meteorològica diària i comunicació per ràdio.
 
 
 
 
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
A Mataró  hi ha diferents rutes guiades i audioguiades, tant per a públic en general com per a grups, amb les quals descobrir els indrets més singulars i les propostes patrimonials més interessants per gaudir de la cultura durant tot l’any: troba’t el llegat modernista de la mà d’arquitectes únics com Josep Puig i Cadafalch i Gaudí, la bellesa i l’expressivitat de les pintures d’Antoni Viladomat del conjunt barroc dels Dolors; les restes arqueològiques d’una vila romana de l’antiga ciutat d’Iluro; els inicis i l’evolució del tèxtil a la ciutat; els comerços més emblemàtics de la ciutat; les històries de navegants, pescadors i d’altres personatges històrics que han estat units a la mar o els inicis i l’evolució del tèxtil a la ciutat.
Rutes i Visites Guiades:
 
Ruta audioguiada per Mataró > Mataró és una ciutat plena d’història i rica en patrimoni. El recorregut de la ruta audioguiada us permet descobrir al vostre aire l’empremta dels romans, les restes de les muralles, l’encant especial dels carrers i de les places barroques, els edificis neoclàssics i l’arquitectura modernista de Puig i Cadafalch, un dels màxims exponents del modernisme català, així com també una de les primeres obres d’Antoni Gaudí, la Cooperativa l’Obrera Mataronense, coneguda com la Nau Gaudí.
A l’Oficina de Turisme de Mataró us cedirem gratuïtament l’aparell d’audioguia, que us donarà la informació completa amb quatre idiomes.
 
Per ampliar la visita es pot accedir a l’interior d’alguns dels recursos patrimonials.
 
Ruta comercial audioguiada > Aquest recorregut permet descobrir la història comercial de la ciutat, l’origen dels mercats, la importància del comerç marítim i els establiments més emblemàtics, a gaudir dels aparadors, del tracte comercial i del color dels mercats del centre.
Mataró té una oferta de 2.000 establiments, amb un comerç marcadament mediterrani, pròxims, de qualitat, professional i modern que us convidem a conèixer.
A l’Oficina de Turisme de Mataró us cedirem gratuïtament l’aparell d’audioguia, que us donarà la informació completa amb quatre idiomes.
 
El Modernisme a Mataró > Ruta urbana pels edificis més significatius del Modernisme mataroní en una síntesi històrica de l’època i amb referències biogràfiques dels principals arquitectes del moment, sobretot del mataroní Josep Puig i Cadafalch. Passejant per la ciutat descobrireu, entre d’altres, la casa natal de Puig i Cadafalch, el saló de sessions de l’Ajuntament, el mercat del Rengle i la gran joia del Modernisme a Mataró: la casa Coll i Regàs. També podreu visitar una de les primeres obres de l’arquitecte Antoni Gaudí, la Cooperativa l’Obrera Mataronense.
 
Ruta Puig i Cadafalch. Mataró – Argentona > Visita guiada a diversos edificis modernistes que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir a la seva ciutat, Mataró, i la població veïna on estiuejava, Argentona. Els principals edificis que es visiten a Mataró són el Saló de Sessions de l’Ajuntament, la casa Coll i Regàs, la botiga La Confianza, la casa Parera i el mercat del Rengle. A Argentona es visita, entre d’altres, la casa d’estiueig de l’arquitecte, la capella del Sagrament i can Garí. 
 
Ruta per la història de Mataró > Mataró és una ciutat de més de dos mil anys d’història. Des de l’antiguitat ha anat creixent i transformant-se d’acord amb els canvis demogràfics, les activitats econòmiques o la situació geopolítica de cada moment. El recorregut us permetrà conèixer una part del seu patrimoni arqueològic i històric, des de la Iluro romana fins a l’època del Modernisme.
 
De la Iluro romana a la Mataró del segle XVI > Tot passejant coneixereu la Mataró romana i els nombrosos vestigis arqueològics que la ciutat d’Iluro ofereix. La taberna, les torres de la muralla, el mercat públic i les termes seran part de l’itinerari que culminarà amb la visita a la muralla del segle XVI.
 
Vil·la romana de Torre Llauder > Us proposem una visita guiada a les restes de les dependències senyorials d’una vil·la romana. Coneixereu com eren algunes de les parts d’aquesta vil·la: el distribuïdor o atri, la sala principal, una part del pati interior amb restes de les columnes del peristil, la cambra d’aire calent del sistema hipocaust, els banys, les latrines i les clavegueres. Actualment s’ha iniciat una nova campanya d’excavació que possibilitarà tenir més informació d’aquest enclau declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
 
Visita a les seccions del Museu Arxiu de Santa Maria > Visita guiada per conèixer totes les seccions del Museu Arxiu de Santa Maria. El recorregut comença amb la visió de l’església, continua per la Sala de Síntesi, les seccions del Roser i les Santes, la capella modernista del Sagrament, i finalitza al conjunt dels Dolors, obra barroca del segle XVIII que inclou pintures d’Antoni Viladomat.
 
Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró > Us proposem una visita guiada a aquest equipament cultural especialitzat en art i en la seva difusió, amb una atenció preferent de l’activitat artística local. Ca l’Arenas custodia, conserva i exhibeix la col·lecció d’art del Museu de Mataró. Disposa d’espais per a exposicions temporals i d’espais de caràcter polivalent i a més, s’hi fan tota mena d’activitats de caràcter públic i d’interès general: xerrades, conferències, tallers, audiovisuals...
 
Can Serra. Museu de Mataró > Can Serra restarà tancat al públic durant el primer trimestre del 2011 per reformes.  En aquest temps, es reformarà l’entrada del Museu i les sales d’exposició dedicades a la ciutat, situades a la primera i segona plantes de l’edifici i es preveu que el nou muntatge expliqui els nous projectes museogràfics i també d’investigació que es desenvoluparan durant els propers anys a Mataró.
 
Sales d’Exposicions de Can Palauet > Les sales d’exposicions ocupen la planta baixa de l’edifici de Can Palauet, i s’hi programen durant tot l’any exposicions d’art contemporani. Hi tenen cabuda els projectes d’artistes visuals actuals i d’altres exposicions fruits de la col·laboració amb d’altres administracions, sales d’art i col·lectius d’arreu.
 
Una volta pel món del gènere de punt. Fundació Jaume Vilaseca > La visita a la Fundació Jaume Vilaseca permet aprofundir en els processos de fabricació del gènere de punt, fonamental durant molts anys de l’economia mataronina. Podeu conèixer els diversos tipus de fibres, naturals, sintètiques i la seva transformació en fil, una extensa col·lecció de maquinària que mostra la forma de teixir, el procés de tallar, confeccionar o
planxar fins arribar al producte acabat.
 
Basílica de Santa Maria i Conjunt dels Dolors > Visita guiada a la basílica de Santa Maria i a la capella dels Dolors, nucli principal del barroc mataroní. La capella va ser ornamentada per Antoni Viladomat, el pintor català més important del segle XVIII. Aquesta visita permet conèixer la representació més gran de la religiositat del Mataró del barroc.
 
Ruta del mar > La ruta del mar permet descobrir en una pinzellada la vinculació de Mataró amb el mar: la seva història marítima i naviliera, l’entorn natural de la costa, les transformacions i modernitzacions del litoral i també els personatges històrics de la ciutat relacionats amb el mar. És una ruta plena d’anècdotes inesperades i de dades sorprenents que descobrireu tot passejant a la fresca, al costat del mar, protagonista d’aquest recorregut per la història. Aquesta ruta es realitza els mesos de juliol i agost i per a públic en general  i durant tot l’any prèvia concertació per a grups.
NO

Contingut relacionat

Vols convertir-te en un artista modernista del segle XXI? Amb aquesta visita familiar coneixeràs la Casa Coll i Regàs, aprendràs què va motivar el...
Activitat d’exploració i experiències lúdiques per a famílies amb infants de 2 a 5 anys. Amb l’expressió corporal, sensorial, el llenguatge plàstic i...
Vine a descobrir la joia del Modernisme de Mataró, projecte de l’arquitecte Mataroní Josep Puig i Cadafalch per encàrrec de l’industrial tèxtil...

Quin deu ser l’enigmàtic secret que ens amaga la casa Coll i Regàs? Diu la llegenda que entre els seus murs, es troba un dels tresors més ben...

Quin deu ser l’enigmàtic secret que ens amaga la casa Coll i Regàs? Diu la llegenda que entre els seus murs, es troba un dels tresors més ben...

Pàgines

Comparteix