Personatges il·lustres

Personatges il·lustres

Òrrius
Òrrius ha estat sempre un lloc d’estiueig i domicili preferit per moltes persones, algunes d’elles conegudes per la seva trajectòria professional dins àmbits diversos, un exemple d’alguns d’aquests personatges pot ser:
 
Lluis Josep Comerón: Director i guionista de cinema. Nascut a Mataró i actualment resident a Òrrius, és un personatge que ha traspassat fronteres a través de les seves pel·lícules. La primera que va fer data de 1956 i continua en actiu. “La rebelión de los pájaros” va ser rodada al 1982 a Òrrius. És fill adoptiu d’Òrrius. 

Manel Cusachs i Xivillé: És un escultor català que té el seu domicili i taller a Òrrius. Estudià dibuix i pintura però es decantà per l'escultura. El 1962 va fer la primera exposició individual. Impulsà el cicle d'exposicions Volta a Catalunya d'un escultor (1976-8193). Ha fet nombrosos retrats i monuments dedicats a personatges il·lustres: Josep Pla (1976), Josep Vallverdú (1977), Salvador Espriu (1979), Josep Maria Flotats (1980), Joan Fuster (1983) i Miquel Martí i Pol (1995). És fill adoptiu d’Òrrius. 

Joan Pera: Va ser el pregoner de la Festa Major d’estiu de l’any 2002 a Òrrius. L'actor mataroní va passar un temps a Òrrius per prescripció mèdica, donat que ell i el seu germà van  agafar tuberculosi i el metge els va recomanar el clima d'Òrrius. Des d'aquell moment Joan Pera i la seva família passaven llargues temporades a Òrrius, a Can Tambor.   

Manel Cuyàs i Gibert: És un periodista català que havia estiuejat a Òrrius i va ser el pregoner de la Festa Major d’Estiu de l’any 2003.  Llicenciat en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona,  gestor cultural primer a l'Ajuntament de Mataró i després a Olimpíada Cultural del 1983-1992. Fundador i redactor d' El Maresme i del Mataró Escrit, director de l'edició del Maresme del PUNT, des del 2003 és director adjunt d' El Punt de Barcelona. Com a autor ha publicat: "Mataró, una ciutat", "Mataró sota teulada" i "Taques al marge" (novel·la). 

Joan Subirà, capellà i periodista, redactor i cronista durant 19 anys del diari AVUI. La seva signatura va ésser portada del primer número d’aquest diari el 23 d’abril de 1.976. És autor del llibre “Capellans en temps de Franco”. Fou rector d’Òrrius i pregoner de la Festa Major d’Òrrius de l’any 2006.

Manel Bonany Ayuso, Autor i director de l’obra de teatre musical CARRER SECRET, (estrenada el 1989) i del monòleg FRÀGIL (estrenada el 2003). Escriptor d’ HABITACIÓ ZERO, Quaderns Crema, 2001. Guionista/coordinador d’equips de guionistes a Barri Sèsam, Club Súper 3,  Estació d’enllaç, Crims, El cor de la ciutat, Majoria Absoluta, Ventdelplà,  Serrallonga, Mar d’àguiles... Pregoner de la Fasta Major d’Estiu 2007 a Òrrius.

Francesc Robert Graupera, Va estudiar al Col·legi Valldemia (1939 – 1949), de jove es va convertir en Dr. Enginyer de Monts i més tard, del 1973 al 1977, va arribar a ser Alcalde de Mataró. La seva trajectòria política va continuar com a governador civil de la província de Tarragona (1977-1981) i després breument com a secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya (1981-1982), sent alhora testimoni i part activa de la transició. Més endavant, en el marc del Govern de la Generalitat, va tenir ocasió de treballar, entre el 1986 i el 1991, de director de Medi Natural.Ha escrit un llibre de les seves experiències professionals “Incendis Forestals a Catalunya. Lluita Integral” i “Converses amb F.R.G. La Transició a l’Alcaldia de Mataró (1973-1977).
Actualment presideix l’entitat “Amics de la Ciutat de Mataró”.
durant tota la seva infància als anys 40 i 50 va estiuejar a Òrrius, primer a Can Joan de la Fàbrica, després a Can Prat de Dalt, on va ser amic i veí de Manel Cusachs i Xivillé, entre d’altres. Després va estar a la casa pròpiament dita “La Capsa de Mistos” i finalment, va estar vivint als estius a la casa que el seu pare va construir al Mirador. És per totes les vivències compartides durant aquests estius que té una gran estimació per la nostra vila.
 
Emília de Torres, pintora de gran sensibilitat que morí recentment a l’edat de cent anys, va estiuejar durant molts anys al Passeig de les Oliveres d’Òrrius. Durant la Festa Major d’Estiu 2009 va dur a terme a la nostra població una mostra de la seva trajectòria pictòrica de diversos indrets i paisatges d’Òrrius mostrant una força expressiva i un tractament de la composició i el color que conformen el llenguatge propi de la pintora. 
NO

Contingut relacionat

Parades d'artesania local i nadalenca, concurs de dolços tradicionals, activitats infantils i familiars, tallers d'artesania, amb músics al carrer...
Passejada conscient a la Serralada litoral per connectar amb la natura, alliberar-nos de l'estrès i afavorir la salut.

Recorregut per la...
Descobrirem els bolets que podem trobar a la serralada Litoral, mentre fem una caminada. Després els classificarem i farem una petita exposició amb...

Pàgines

Comparteix