Per no perdre's

Per no perdre's

Premià de Dalt
PRINCIPALS FESTES I FIRES
 
Gener:
Cavalcada de Reis

Febrer:
Carnaval

Març:
Nit de poesia

Abril:
Festival de la infància i de la joventut DIVERTIT
Cantada de Caramelles

Maig:
Aplec de la Cisa
 
Marató de Danses
Missa Rociera

Juny:
Festa Major de Sant Pere

Juliol:
Cicle Jazz en la Nit
Festival de Música del Maresme

Agost – setembre:
Sardanes

Setembre:
Festa ibera. La Cadira del Bisbe
Aplec de Sant Mateu

Novembre:
Mostra de bolets
Premis Literaris Marià Manent i Valerià Pujol

Desembre:
Fira de Nadal
Pessebre Vivent
Concert de Nadal de la Coral Primiliana
 
 
JORNADES GASTRONÒMIQUES
 
Jornades gastronòmiques del bolet
 
Jornades gastronomiques de cuina ibera
 

MERCATS
 
Mercat de marxants > dimarts
 
 
LLOCS PER VISITAR
 
Ajuntament > Edifici administratiu o institucional (1911-1929). Edifici projectat per Bonaventura Bassegoda el 1914. Pren com a referència la casa pairal catalana, amb un cos central de planta i dos pisos cobert a dues aigües, i dos cossos laterals de planta i pis coberts amb sengles terrasses. Per la part posterior l'edifici dibuixa una forma de "U" i té un cos estret adossat al centre. L'acabat combina l'estuc imitant carreus amb el maó vist que perfila les obertures, les impostes i el coronament.
 
Carrer de les Flors > Conjunt urbanístic del s. XIX situat al nucli antic de Premià de Dalt. El carrer de les Flors és un dels millors exemples de conjunt de cases de cos, un tipus de construcció molt comú al Maresme, caracteritzat per tenir unes dimensions fixes, marcades per la longitud d'una biga de fusta: uns 27 pams. N'hi ha a altres carrers del poble, com el carrer de la Cisa, el de Sant Josep o el carrer Nou, però el més homogeni és el petit carrer de les Flors. Les casetes solien tenir portal d'arc escarser sota un petit balcó, finestra gran amb reixa a la planta baixa, i teulades a doble vessant, amb ràfec corregut al llarg del carrer. La major part són obra de finals del segle XVIII i la primera meitat del XIX, si bé han estat restaurades modernament.
 
Ermita de Sant Mateu > L´ermita corona el cim del turó de Sant Mateu, amb accés a través d'una pista de terra que surt de Vilassar de Dalt o bé per una altra que enllaça amb Premià de Dalt passant per la Cadira del Bisbe. L'últim tram s'ha de fer a peu.

Construïda, probablement, per sacralitzar una zona pagana, la capella és un edifici romànic d'una sola nau coberta amb volta de canó, amb absis semicircular, que té finestra de doble esqueixada. L'aparell, als trams més baixos, està ben alineat i té bona mida. La capella està documentada des de l'any 993. En una visita pastoral de 1498 es consigna que es troba en estat ruïnós però es degué restaurar poc després ja que al segle XVI tornava a tenir culte.

En aquesta reatauració es degué escapçar la nau, ara força curta en relació a l'absis, i amb una façana ben senzilla. És curiosa la disposició del campanaret d'espadanya, perpendicular a la façana.

Al costat de la capella hi ha l´habitatge de l'ermità, on va néixer l´insigne historiador mossèn Josep  Mas i Domènech, encarregat de l´Arxiu Capitular de la Seu de Barcelona (1900-1936).
 
Per la diada de Sant Mateu, al voltant del 21 de setembre, s'hi fa un tradicional aplec sardanista.
 
Ermita de Santa Anna > La capella de Santa Anna va ser consagrada inicialment  sota l´advocació de Santa Anastàsia, màrtir de les persecucions contra els cristians produïdes a principis del segle IV. A finals del segle XVI, s´hi documenta sota l´advocació de Santa Anna.  Originalment, fou una capella paleocristiana, a més a  més documentada arqueològicament per les tombes tardoromanes trobades.
 És la capella més antiga del terme municipal, ja que s´esmenta per primera vegada l´any 987. Lany 1508,  consta com a capella ermitana.

És un edifici de nau i absis rectangulars, i orientada a llevant. Durant la Baixa Edat Mitjana, es va adossar un mas a la paret sud i més endavant, rebria altres modificacions fins a adaptar-se com a habitatge, esdevenint  una residència particular. Tot i així,  en conjunt, pot considerar-se de factura romànica (segles X-XI).
 
Parròquia de Sant Pere > Edifici religiós d´estil gòtic, dels segles XVI i XVII. La primera notícia de la parròquia de Sant Pere de "Primiliano" és del segle X. De la primitiva església romànica no n'ha pervingut cap vestigi ja que, al seu damunt, es va bastir l'actual temple, l'any 1588. És un edifici d'estil tardogòtic, que consta d'una única nau, amb capelles laterals, absis poligonal i campanar de torre, de planta quadrada. Va resultar molt malmès l'any 1936 i restaurat després de la guerra, però es va perdre del tot el magnífic retaule major, del segle XV.

La tradició oral diu el campanar va ser construït per un mestre de cases occità que també es creu que va construir el campanar de l´església de Dosrius. Cal confirmar aquesta informació amb una investigació històrica documental que encara no hem pogut realitzar.

El campanar té planta quadrada. A l´interior s´hi accedeix per una escala de cargol. La porta d´accés té una inscripció en pedra amb la data 1582. A l´exterior hi ha gàrgoles, una a cada cantonada.

Hi ha tres campanes, una de les quals s´anomena Tecla.
Hi ha un rellotge, que toca les hores i els quarts amb dues campanes.
La torre acaba amb quatre arbotants que formen com una coberta semblant a un atri, que serveix de suport de les dues campanes del rellotge, una més gran a sota i una més petita a sobre. La campana ‘Tecla´ va rebre aquest nom de la persona que en va fer la donació, una senyora del poble que es deia Tecla.
 
Santuari de la Mare de Déu de La Cisa > Edifici religiós del s. XVIII i d'estil barroc. La primera referència del santuari és del segle XIV i va ser construït sobre una restes romanes. Al llarg de la història ha sofert molts trasbalsos. Va ser refet el 1545 i incendiat durant la guerra de Successió per les tropes de Felip V (1713).
Al mateix segle XVIII va ser reconstruït en estil barroc, amb la típica façana de coronament corbat. La porta és rectangular, motllurada, i al seu damunt ha ha una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu. Els esgrafiats són del 1925. L'edifici va tornar a resultar molt malmès el 1936 i restaurat posteriorment.
Cal destacar la petita imatge de la Mare de Déu de la Cisa, del segle XIV, restaurada després de 1936.
 
 
ESPAIS NATURALS
 
Àrees d’ esbarjo i picnic
 
Parc municipal de la Cisa,
Parc municipal de la Cadira del Bisbe
 
 
 
RUTES TURÍSTIQUES
 
Ruta de l’aigua, (recorregut per fonts, mines i basses)
Ruta pel casc antic, (explicació del creixement urbà-rural) – museu
En projecte: ruta maria manent (recorregut poètic)
Ruta per la infantesa de Jordi Pujol i Soley
 
Accés a Sant Mateu , per ruta esquirol i altres corriols mes accessibles per públic familiar


 
NO

Contingut relacionat

Encara no coneixes el Museu de l'Estampació? Vols conèixer les tècniques de l'estampació tèxtil, i que t'expliquem quina relació té l'estampació amb...

La gran festa de la pagesia catalana tornarà els dies 1 i 2 d’octubre amb un cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes...

Descripció:

Si voleu descobrir una de les rutes més conegudes que ofereix Premià de Dalt, aquesta és la vostra oportunitat. Veniu a...
Mercat amb DO Alella
Dissabte 9 de Juliol de 2022
de 19.30 a 1:30 hores
Riera de Sant Pere,140, Premià de Dalt
Tasta la terra de la pansa blanca i viu la ruta del vi DO Alella

Pàgines

Comparteix