Per no perdre's
Per no perdre's
Santa Susanna
PRINCIPALS FESTES I FIRES
Gener:
Pessebre vivent
Febrer - Març:
Festa de Carnestoltes: Mostra de truites i ball del Contrapàs de Santa Susanna
Abril:
Fira d’entitats
Abril - Juny:
Primavera cultural
Sardanes
Festa de Sant Isidre
Juny:
Fira Màgica
Juliol - agost:
Club infantil
Agost:
Festa major
Revetlla d’agost
Setembre:
Diada Nacional de Catalunya
Octubre:
Festival internacional de Música
Raid Hípic
Tot l’any
Sardanes
MERCATS
Mercat setmanal centre: dissabtes al matí, tot l’any, Rambla dels Països Catalans.
Mercat del trasto: 1er dissabte de mes, tot l’any, Rambla dels Països Catalans.
Mercat setmanal zona hotelera: dimarts al mati, d’abril a octubre, a l’Avinguda del Mar.
Mercat d’artesans: cada dia de 19 a 24 h, de Maig a Octubre, a l’Avinguda del Mar.
LLOCS PER VISITAR
Santa Susanna és una vila amb uns orígens que es remunten al segle XII, quan la Vall d'Alfata era poblada per pagesos que conreaven els camps de vinya i cereals. De l'època medieval es conserven torres de guaita, la capella de Santa Susanna o antigues masies, algunes encara habitades i, com el cas de Can Rosich, habilitada per al turisme rural. Tots els edificis, que són part important del nostre patrimoni artísticohistòric, mantenen viu el valor de la història que guarden les seves parets.
Molts d’aquests elements formen part del Patrimoni arquitèctonic de Santa Susanna i han estat declarats Béns Culturals d’Interès Local, com ho són: la Masia i torre de Can Ratés, torre de Montagut, Capella de Santa Susanna, Capella del Sant Crist, Molñi Fariner d’en Jordà, Paret d’en Ratés i el Fort de la Guerra Civil (a la platja de les Dunes).
Església parroquial > És un edifici senzill construït durant la postguerra amb l’esforç de tots els veïns, fins i tot amb el seu treball personal i gratuït. Destaquen les pintures del presbiteri fetes per Aurelio Crosiet, un deixeble de Josep Maria Sert, especialista en ornar grans espais pintant sobre una tela recoberta amb una fina capa d’or. La pintura central és una al·legoria a l’Eucaristia: a la freta hi ha representat el martiri de Santa Susanna, mentre que la pintura de l’esquerra és una visió fantàstica de la seva arribada al cel. La cúpula dibuixa un cel de núvols amb un evangelista a cada racó.
Masia de Can Ratés > La torre de refugi de Can Ratés (l’antic mas Poch) és cilíndrica i merletada amb arcuacions cegues. Està adossada a la masia, al vèrtex d’un angle creat per la galeria porticada, la zona que abans era la dels estables i les estances, al pis superior. Aquesta disposició permet deixar al centre un gran espai lliure on hi havia l’era. La topografia va permetre donar accés a l’estany en un nivell inferior a través de les escales d’aquest pati. Tot el conjunt amb l’estany que ara és una piscina i les habitacions i antics estables són equipaments municipals.
Torre de Montagut: Va ser construïda entre els anys 1849 i 1850, i testimonia el gran avanç que va suposar en la comunicació la transmissió d’informació mitjançant senyals òptiques. És la torre núm. 213 del ramal de la línia civil, de València a Tarragona, Barcelona i la Jonquera. La torre situada amb abterioritat és la de Calella, construïda a 7.7 km de distància; i la següent és la situada a Puigmarí, a Maçanet de la Selva, a 11.6 km de distància.
Capella de Santa Susanna: L'antiga capella de Santa Susanna és la que donà nom a la localitat. No és com l'anterior una edificació exempta, sinó que es troba adossada a una altra edificació. Un escut de pedra recorda el de Can Ratés, cosa que significa que la masia i la capella pertanyien a la mateixa família. De fet, la capella es troba entre Can Ratés i Can Bonet, dos edificis històrics de Santa Susanna. La capella ha estat restaurada pels seus propietaris.
Capella de Sant Crist: La coneguda capella del Sant Crist és un petit oratori situat en un encreuament de camins on els viatgers s'encomanaven al sant per prosseguir amb èxit el seu camí. Encara avui s'hi poden veure ciris encesos, signe evident de la devoció que s'hi professa. Concretament, es troba al camí del mig, envoltada dels camps de conreu del pla de Santa Susanna.
Molí fariner d’en Jordà: Aquest antic molí fariner, que data de final del segle XVII i principi del XVIII, prenia aigua de la riera de Santa Susanna. De l'edifici moliner se'n conserven algunes parets, com les d'un aqüeducte, amb dues arcades, que conduïa l'aigua fins al molí.
Paret d’en Ratés: Antiga conducció d’aigües construïda al segle XIX. Constitueix un exemple d’obra popular de l’aprofitament dels recursos hídrics com a part d’una xarxa per conduir l’aigua fins a la finca de Can Ratés. La canalització visible actualment i restaurada té una llargada de 195 m, tot i que originàriament era de diversos quilòmetres. La canalització, juntament amb altres elements arquitectònics com el molí fariner d’en Jordà, la gran quantitat de safarejos, pous i altres conductes d’aigua que trobem al municipi, testimonien la importància de l’agricultura com a recurs econòmic del poble i el canvi que va significar el pas progressiu de l’agricultura de secà a la de regadiu.
Fort de la Guerra Civil: Situat a la platja de les Dunes, el Búnquer de costa de Santa Susanna formava part d’una línea d’elements defensius que van construir els ajuntaments republicans de la comarca del Maresme per defensar-se i vigilar el territori dels avions nacionals que s’enlairaven des de Mallorca per bombardejar Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).
Aquest fort, construït el 6 d’octubre de 1938 per les brigades, és de formigó armat i està situat sobre una base de pedra. A l’interior s’hi accedeix per un passadís que presenta a mà dreta un petit armari. L’espai central té una superfície més elevada que correspon a l’emplaçament de la metralladora. Les parets que miren a la costa tenen dues boques de foc i observació.
L’objectiu de la seva construcció va ser defensar-se del perill de bombardejos, que provenien tant d’atacs aeris per part de l’aviació feixista italiana, aliada de Franco, com de possibles desembarcaments franquistes. A partir de l’agost de 1937, al llarg de la Costa del Maresme i a la resta de l’Estat, el govern de la República i l’Exèrcit Popular van realitzar importants obres de fortificació de defensa. Santa Susanna, aleshores Montagut de Mar, tenia dues fortificacions: una de més gran situada estratègicament prop de la riera (desapareguda per l’erosió del mar), i aquesta altra a la Platja de les Dunes.
Passada la Guerra Civil, durant els anys 40, l’Exèrcit va mantenir aquestes estructures com a destacaments d’observació per defensar-se d’una possible invasió aliada. Durant la dècada dels cinquanta, es van convertir en habitatges de famílies d’immigrants arribades a Catalunya.
ESPAIS NATURALS
Platges
Més de dos quilòmetres de platja de sorra neta de gra gruixut i daurat, dividit en tres platges.
Platja de Llevant. Gaudeix de la certificació SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació), Platja urbana amb passeig marítim paral·lel a la platja, on es troba situada una moderna planta hotelera.
Platja de les Dunes > Platja semiurbana amb passeig marítim paral·lel a la platja. Servei d’activitats per a nens amb monitor al juliol i agost, el Mini Beach Club.
Platja de les Caletes > Platja semiurbana amb passeig marítim paral·lel a la platja, on es troba situada una moderna planta hotelera. Disposa de petites cales formades per roques que les separen, per tant l’accés a la platja és per a vianants.
Zones verdes
Parc de la Font del Boter > La seva tranquil·litat, l’entorn atractiu i l’aigua fresca que hi raja el converteixen en un indret ideal per passejar-hi o bé per passar-hi tota una jornada. És una àrea d’esplai i de lleure que ofereix una zona de pícnic i un terreny d’acampada (prèviament cal demanar permís a l’Ajuntament). De la Font del Boter brolla aigua fresca d’una antiga mina.
Parc d’en Colomer > Es tracta d’una gran zona verda on es poden passar bones estones de relax. Compta amb un espai dedicat als més petits, amb mobiliari infantil i gronxadors.
RUTES TURÍSTIQUES
Cultural
Itinerari per les torres de guaita > Aquest itinerari s’inicia a la Torre de la Plana (Estació de Rodalies) i finalitza a Mas Galter.
Té un recorregut total de 4 quilòmetres i el grau de dificultat és baix. A cada Torre del recorregut hi trobareu un tòtem explicatiu que amplia aquesta informació.
L’itinerari s’inicia a la Torre de la Plana. Es tracta d’una Torre de Primera línia. Difereix de les altres en el diàmetre -el d'aquesta és major-, i en la situació. Segurament estava armada i donava l’avís de desembarcament a la resta de torres. Les seves generoses dimensions i el talús ens fan pensar que la seva altitud era destacable.
Seguidament, enfilem cap a la Torre de Vall Xirau, que deu el seu nom també a la petita vall. Aquesta torre es comunicava directament amb la Torre de la Plana. Baixem cap al nucli de Santa Susanna i trobem dues torres molt juntes la Torre de Can Bonet i la de Can Ratés. La torre de Can Bonet és l’única de planta quadrada, segurament. Fou construïda a final del segle XV i reformada posteriorment. Es conserven dues mènsules a la part davantera, que probablement sostenien el matacà.
Per les seves generoses dimensions devia ser utilitzada de refugi. La Torre de Can Ratés, torre i refugi que va ser construïda per Bartomeu Poch l’any 1584. L’edifici de la torre és de planta circular, té la base atalussada i conserva sencera la corsera, amb merlets escalonats, tot en molt bon estat. Sobre l’accés, sota la finestra de la primera planta hi ha una inscripció on s’observa l’any de l’edificació i el nom del promotor.
Al final del recorregut trobem la Torre de Mas Galter. Aquesta masia, ara restaurada, segurament era una de les més properes a la platja i per tant més desprotegida. La torre és de planta cilíndrica i està escapçada per la part superior.
Senderisme
Rutes BTT amb bicicleta de muntanya. El Centre BTT de Santa Susanna ofereix serveis
Diferents rutes:
Els Horts de Santa Susanna
Estany de Can Torrent
Ruta verda amb el trenet turístic “el cuc”
Rutes BTT amb bicicleta de muntanya > El Centre BTT de Santa Susanna ofereix servei per als amants de la bicicleta de muntanya, com servei de lloguer, dutxes o bar, a més de ser el punt de sortida d’un seguit de rutes per la zona del parc Natural del Montnegre i el Corredor. Aquestes rutes són de diferents nivells de dificultat i es troben perfectament senyalitzades.
Diferents rutes:
Ruta Parc Agrari de Santa Susanna
Estanc de Can Torrent
Illa del riu
Cal Raba – La Roureda
Ruta de les ermites
La serra de Miralles
De Santa Susanna a Tordera
Pels camins del Montnegre
Ruta verda > Uneix la zona hotelera de Santa Susanna, situada a primera línia de mar, i el paratge del preparc del Montnegre i el Corredor. El punt de sortida és l’avinguda del Mar de Santa Susanna. Es poden comprar els tiquets davant l’hotel Indalo Park, o al mateix carrilet en qualsevol punt del seu recorregut
Recorregut:
Avinguda del Mar (davant Hotel Indalo Park)
Estació Renfe
Hotel Caprici
Camí de Perafita (zona agrícola)
Hotel Santa Susanna Resort
Urbanització Can Gelat (vistes panoràmiques)
Carretera Santa Susanna
Vila de Santa Susanna
La Vall
Centre BTT/ Activ Natura
Capella de Sant Isidre
Ranxo Mestres
Retorn al punt d’inici
Gener:
Pessebre vivent
Febrer - Març:
Festa de Carnestoltes: Mostra de truites i ball del Contrapàs de Santa Susanna
Abril:
Fira d’entitats
Abril - Juny:
Primavera cultural
Sardanes
Festa de Sant Isidre
Juny:
Fira Màgica
Juliol - agost:
Club infantil
Agost:
Festa major
Revetlla d’agost
Setembre:
Diada Nacional de Catalunya
Octubre:
Festival internacional de Música
Raid Hípic
Tot l’any
Sardanes
MERCATS
Mercat setmanal centre: dissabtes al matí, tot l’any, Rambla dels Països Catalans.
Mercat del trasto: 1er dissabte de mes, tot l’any, Rambla dels Països Catalans.
Mercat setmanal zona hotelera: dimarts al mati, d’abril a octubre, a l’Avinguda del Mar.
Mercat d’artesans: cada dia de 19 a 24 h, de Maig a Octubre, a l’Avinguda del Mar.
LLOCS PER VISITAR
Santa Susanna és una vila amb uns orígens que es remunten al segle XII, quan la Vall d'Alfata era poblada per pagesos que conreaven els camps de vinya i cereals. De l'època medieval es conserven torres de guaita, la capella de Santa Susanna o antigues masies, algunes encara habitades i, com el cas de Can Rosich, habilitada per al turisme rural. Tots els edificis, que són part important del nostre patrimoni artísticohistòric, mantenen viu el valor de la història que guarden les seves parets.
Molts d’aquests elements formen part del Patrimoni arquitèctonic de Santa Susanna i han estat declarats Béns Culturals d’Interès Local, com ho són: la Masia i torre de Can Ratés, torre de Montagut, Capella de Santa Susanna, Capella del Sant Crist, Molñi Fariner d’en Jordà, Paret d’en Ratés i el Fort de la Guerra Civil (a la platja de les Dunes).
Església parroquial > És un edifici senzill construït durant la postguerra amb l’esforç de tots els veïns, fins i tot amb el seu treball personal i gratuït. Destaquen les pintures del presbiteri fetes per Aurelio Crosiet, un deixeble de Josep Maria Sert, especialista en ornar grans espais pintant sobre una tela recoberta amb una fina capa d’or. La pintura central és una al·legoria a l’Eucaristia: a la freta hi ha representat el martiri de Santa Susanna, mentre que la pintura de l’esquerra és una visió fantàstica de la seva arribada al cel. La cúpula dibuixa un cel de núvols amb un evangelista a cada racó.
Masia de Can Ratés > La torre de refugi de Can Ratés (l’antic mas Poch) és cilíndrica i merletada amb arcuacions cegues. Està adossada a la masia, al vèrtex d’un angle creat per la galeria porticada, la zona que abans era la dels estables i les estances, al pis superior. Aquesta disposició permet deixar al centre un gran espai lliure on hi havia l’era. La topografia va permetre donar accés a l’estany en un nivell inferior a través de les escales d’aquest pati. Tot el conjunt amb l’estany que ara és una piscina i les habitacions i antics estables són equipaments municipals.
Torre de Montagut: Va ser construïda entre els anys 1849 i 1850, i testimonia el gran avanç que va suposar en la comunicació la transmissió d’informació mitjançant senyals òptiques. És la torre núm. 213 del ramal de la línia civil, de València a Tarragona, Barcelona i la Jonquera. La torre situada amb abterioritat és la de Calella, construïda a 7.7 km de distància; i la següent és la situada a Puigmarí, a Maçanet de la Selva, a 11.6 km de distància.
Capella de Santa Susanna: L'antiga capella de Santa Susanna és la que donà nom a la localitat. No és com l'anterior una edificació exempta, sinó que es troba adossada a una altra edificació. Un escut de pedra recorda el de Can Ratés, cosa que significa que la masia i la capella pertanyien a la mateixa família. De fet, la capella es troba entre Can Ratés i Can Bonet, dos edificis històrics de Santa Susanna. La capella ha estat restaurada pels seus propietaris.
Capella de Sant Crist: La coneguda capella del Sant Crist és un petit oratori situat en un encreuament de camins on els viatgers s'encomanaven al sant per prosseguir amb èxit el seu camí. Encara avui s'hi poden veure ciris encesos, signe evident de la devoció que s'hi professa. Concretament, es troba al camí del mig, envoltada dels camps de conreu del pla de Santa Susanna.
Molí fariner d’en Jordà: Aquest antic molí fariner, que data de final del segle XVII i principi del XVIII, prenia aigua de la riera de Santa Susanna. De l'edifici moliner se'n conserven algunes parets, com les d'un aqüeducte, amb dues arcades, que conduïa l'aigua fins al molí.
Paret d’en Ratés: Antiga conducció d’aigües construïda al segle XIX. Constitueix un exemple d’obra popular de l’aprofitament dels recursos hídrics com a part d’una xarxa per conduir l’aigua fins a la finca de Can Ratés. La canalització visible actualment i restaurada té una llargada de 195 m, tot i que originàriament era de diversos quilòmetres. La canalització, juntament amb altres elements arquitectònics com el molí fariner d’en Jordà, la gran quantitat de safarejos, pous i altres conductes d’aigua que trobem al municipi, testimonien la importància de l’agricultura com a recurs econòmic del poble i el canvi que va significar el pas progressiu de l’agricultura de secà a la de regadiu.
Fort de la Guerra Civil: Situat a la platja de les Dunes, el Búnquer de costa de Santa Susanna formava part d’una línea d’elements defensius que van construir els ajuntaments republicans de la comarca del Maresme per defensar-se i vigilar el territori dels avions nacionals que s’enlairaven des de Mallorca per bombardejar Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).
Aquest fort, construït el 6 d’octubre de 1938 per les brigades, és de formigó armat i està situat sobre una base de pedra. A l’interior s’hi accedeix per un passadís que presenta a mà dreta un petit armari. L’espai central té una superfície més elevada que correspon a l’emplaçament de la metralladora. Les parets que miren a la costa tenen dues boques de foc i observació.
L’objectiu de la seva construcció va ser defensar-se del perill de bombardejos, que provenien tant d’atacs aeris per part de l’aviació feixista italiana, aliada de Franco, com de possibles desembarcaments franquistes. A partir de l’agost de 1937, al llarg de la Costa del Maresme i a la resta de l’Estat, el govern de la República i l’Exèrcit Popular van realitzar importants obres de fortificació de defensa. Santa Susanna, aleshores Montagut de Mar, tenia dues fortificacions: una de més gran situada estratègicament prop de la riera (desapareguda per l’erosió del mar), i aquesta altra a la Platja de les Dunes.
Passada la Guerra Civil, durant els anys 40, l’Exèrcit va mantenir aquestes estructures com a destacaments d’observació per defensar-se d’una possible invasió aliada. Durant la dècada dels cinquanta, es van convertir en habitatges de famílies d’immigrants arribades a Catalunya.
ESPAIS NATURALS
Platges
Més de dos quilòmetres de platja de sorra neta de gra gruixut i daurat, dividit en tres platges.
Platja de Llevant. Gaudeix de la certificació SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació), Platja urbana amb passeig marítim paral·lel a la platja, on es troba situada una moderna planta hotelera.
Platja de les Dunes > Platja semiurbana amb passeig marítim paral·lel a la platja. Servei d’activitats per a nens amb monitor al juliol i agost, el Mini Beach Club.
Platja de les Caletes > Platja semiurbana amb passeig marítim paral·lel a la platja, on es troba situada una moderna planta hotelera. Disposa de petites cales formades per roques que les separen, per tant l’accés a la platja és per a vianants.
Zones verdes
Parc de la Font del Boter > La seva tranquil·litat, l’entorn atractiu i l’aigua fresca que hi raja el converteixen en un indret ideal per passejar-hi o bé per passar-hi tota una jornada. És una àrea d’esplai i de lleure que ofereix una zona de pícnic i un terreny d’acampada (prèviament cal demanar permís a l’Ajuntament). De la Font del Boter brolla aigua fresca d’una antiga mina.
Parc d’en Colomer > Es tracta d’una gran zona verda on es poden passar bones estones de relax. Compta amb un espai dedicat als més petits, amb mobiliari infantil i gronxadors.
RUTES TURÍSTIQUES
Cultural
Itinerari per les torres de guaita > Aquest itinerari s’inicia a la Torre de la Plana (Estació de Rodalies) i finalitza a Mas Galter.
Té un recorregut total de 4 quilòmetres i el grau de dificultat és baix. A cada Torre del recorregut hi trobareu un tòtem explicatiu que amplia aquesta informació.
L’itinerari s’inicia a la Torre de la Plana. Es tracta d’una Torre de Primera línia. Difereix de les altres en el diàmetre -el d'aquesta és major-, i en la situació. Segurament estava armada i donava l’avís de desembarcament a la resta de torres. Les seves generoses dimensions i el talús ens fan pensar que la seva altitud era destacable.
Seguidament, enfilem cap a la Torre de Vall Xirau, que deu el seu nom també a la petita vall. Aquesta torre es comunicava directament amb la Torre de la Plana. Baixem cap al nucli de Santa Susanna i trobem dues torres molt juntes la Torre de Can Bonet i la de Can Ratés. La torre de Can Bonet és l’única de planta quadrada, segurament. Fou construïda a final del segle XV i reformada posteriorment. Es conserven dues mènsules a la part davantera, que probablement sostenien el matacà.
Per les seves generoses dimensions devia ser utilitzada de refugi. La Torre de Can Ratés, torre i refugi que va ser construïda per Bartomeu Poch l’any 1584. L’edifici de la torre és de planta circular, té la base atalussada i conserva sencera la corsera, amb merlets escalonats, tot en molt bon estat. Sobre l’accés, sota la finestra de la primera planta hi ha una inscripció on s’observa l’any de l’edificació i el nom del promotor.
Al final del recorregut trobem la Torre de Mas Galter. Aquesta masia, ara restaurada, segurament era una de les més properes a la platja i per tant més desprotegida. La torre és de planta cilíndrica i està escapçada per la part superior.
Senderisme
Rutes BTT amb bicicleta de muntanya. El Centre BTT de Santa Susanna ofereix serveis
Diferents rutes:
Els Horts de Santa Susanna
Estany de Can Torrent
Ruta verda amb el trenet turístic “el cuc”
Rutes BTT amb bicicleta de muntanya > El Centre BTT de Santa Susanna ofereix servei per als amants de la bicicleta de muntanya, com servei de lloguer, dutxes o bar, a més de ser el punt de sortida d’un seguit de rutes per la zona del parc Natural del Montnegre i el Corredor. Aquestes rutes són de diferents nivells de dificultat i es troben perfectament senyalitzades.
Diferents rutes:
Ruta Parc Agrari de Santa Susanna
Estanc de Can Torrent
Illa del riu
Cal Raba – La Roureda
Ruta de les ermites
La serra de Miralles
De Santa Susanna a Tordera
Pels camins del Montnegre
Ruta verda > Uneix la zona hotelera de Santa Susanna, situada a primera línia de mar, i el paratge del preparc del Montnegre i el Corredor. El punt de sortida és l’avinguda del Mar de Santa Susanna. Es poden comprar els tiquets davant l’hotel Indalo Park, o al mateix carrilet en qualsevol punt del seu recorregut
Recorregut:
Avinguda del Mar (davant Hotel Indalo Park)
Estació Renfe
Hotel Caprici
Camí de Perafita (zona agrícola)
Hotel Santa Susanna Resort
Urbanització Can Gelat (vistes panoràmiques)
Carretera Santa Susanna
Vila de Santa Susanna
La Vall
Centre BTT/ Activ Natura
Capella de Sant Isidre
Ranxo Mestres
Retorn al punt d’inici
NO
Contingut relacionat
Es comentarà l'obra "Qui ha passat per aquí?" de Monika Lange i Christine Faltermayr
El pròxim dissabte 11 de febrer a les 11 h, la...
El pròxim dissabte 11 de febrer a les 11 h, la...
L'activitat anirà a càrrec d'Activitats d'Art
El pròxim divendres 10 de febrer a les 17. h, la Biblioteca Vall d'Alfatà albergarà una...
El pròxim divendres 10 de febrer a les 17. h, la Biblioteca Vall d'Alfatà albergarà una...
del 2 al 4 de desembre