Bolets, calamars i vi: la tardor és temps de gastronomia al Maresme

divendres 28 octubre 2022

Bolets, calamars i vi: la tardor és temps de gastronomia al Maresme

Cada estació té els seus aliments específics i la tardor és una de les més especials. És el temps en què al bosc s’hi poden trobar bolets i a les pastisseries, els deliciosos panellets. A més, a cada municipi tenen productes propis, com el calamar a Arenys de Mar, que va fer néixer les jornades del Calamarenys. I el vi de la DO Alella que es pot degustar a un munt de restaurants de la comarca.
 
Aturem-nos a veure les propostes de cada localitat i fem-ho pel mar. Arenys de Mar celebra les 27es Jornades Gastronòmiques del Calamar, anomenades Calamarenys. L’especialitat, com no pot ser d’una altra manera, és aquest mol·lusc ben típic dels aperitius i els dinars a la platja, però que es pot cuinar de mil maneres i que, a més, són baixos en calories i grasses i una gran font de proteïnes!

Durant les jornades, a Arenys es pot degustar el calamar als bars i restaurants, però també hi ha una vessant més tradicional i de descoberta del territori, amb itineraris per la vila marinera o per conèixer com era, anys enrere, una subhasta de peix, activitat que tindrà lloc el 12 de novembre. Encara hi ha temps també per degustar aquest producte local al Mercat Municipal a través de tapes, acompanyat de dolços i maridat amb vi i cava el 28 d’octubre. També hi ha previstes sortides amb golondrina amb el so de músiques de mar els dies 30 d’octubre i 6 i 13 de novembre; i xerrades sobre la fauna submarina (18 de novembre) i sobre l’estiueig a Arenys (30 d’octubre). Una oportunitat per descobrir tot el que envolta l’ofici de pescador i les ciutats pesqueres.
 
Del mar anem a la vinya: octubre és el mes del Vi+, un esdeveniment que enalteix la terra de la Pansa Blanca i la denominació d’origen (DO) Alella. Sis municipis maresmencs ofereixen activitats, també els cellers Bouquet d’Alella, Alta Alella i Quim Batlle es vesteixen de gala per l’ocasió. S’han organitzat un total de 37 propostes per viure experiències úniques creades pels membres de la Ruta del Vi DO Alella.
 
Els enotastos són una de les activitats estrella, però també el maridatge amb altres productes de tardor. La cultura també es va combinar amb el vi amb un concert del violoncel·lista Pau de Nut a Vilassar de Dalt i amb una visita teatralitzada que es va realitzar al celler romà del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, a Teià. I molta gent no coneixerà que el vi també pot servir per tractar la nostra pell: amb un massatge amb vinoteràpia a Alella.
 
En aquest darrer cap de setmana del Vi+ es pot gaudir, el 29 d’octubre, d’un maridatge especialment pensat en la castanyada, combinant-la amb el vi del celler Bouquet d’Alella, i degustar les elaboracions creades per restaurants i mercats de la comarca pensades en l’esdeveniment de referència del món del vi. Els hotels també s’hi sumen amb diferents propostes i ofertes durant el mes d’octubre.
 
Als boscos més humits de la comarca, a més de passejar-hi i fer senderisme, també hi podem anar a buscar bolets: Argentona, Arenys de Munt o Vilassar de Dalt són zones propícies al creixement d’aquest producte tant típic de tardor. Les varietats que més destaquen de la producció boletaire de la comarca són els rovellons esclatasang, els ous de reig, els ceps, els rossinyols, les trompetes de la mort i els carlets. A diferents municipis se celebra la festa del bolet per tal de degustar-los; és el cas de Premià de Mar on s’exposen i es venen bolets. També a Sant Iscle de Vallalta organitzen les Jornades Gastronòmiques del Bolet des del 29 d’octubre fins al 27 de novembre, amb una gran festa el dia 30 d’octubre amb sortides pel bosc, xerrades per conèixer quins tipus hi ha a la zona i un vermut musical.
 
A Premià de Mar també posen en valor tots els aliments de tardor amb una fira específica el diumenge 30 d’octubre, on es combinaran tots aquests sabors de temporada i de km 0.
 
La tardor tampoc s’entén sense panellets, ja sigui de les pastisseries locals o fets en família a casa. Sant Vicenç de Montalt fa un taller aquest 30 d’octubre perquè els nens i nenes puguin elaborar els seus propis panellets i Santa Susanna també n’organitza un pel dia 1 de novembre. Però també són imprescindibles les castanyes de les parades que es munten a diferents municipis. Cal aprofitar aquesta època de contrast de sabors, perquè ben aviat els canviarem pel dolç dels torrons!
Comparteix